
25 g świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
180 ml ciepłego mleka
1/4 szklanki (55 g) cukru
1/4 szklanki (55 g) miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
3 1/4 - 3-1/2 szklanki (360-390 g) mąki pszennej
900 g masy makowej (użyłam gotowej)
roztrzepane żółtko
Rozkruszamy drożdże do dużej miski, dodajemy wodę, mieszamy, by się rozpuściły, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko, cukier, masło, jajko, kardamon, sól i 30o g mąki. Wyrabiamy całość, by otrzymać gładkie ciasto, dodając tyle mąki, ile będzie potrzeba, by ciasto nie było zbyt kleiste. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy przez 5 minut, by było elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej oliwa miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny.
Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy je w prostokąt o wymiarach 23x38 cm. Na placek wykładamy masę makową, rozsmarowujemy ją, zostawiając 0.5 cm marginesu od brzegu. Zwijamy ciasto (w posmarowany olejem pergamin) w rulon od dłuższej strony, dociskając, aby brzeg ciast przylegał do reszty od spodu. Końce ciasta zlepiamy ze sobą, by powstała oponka.


Piekny wieniec! Domyslam sie, ze rowniez przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat dla Ciebie i Twoich bliskich!
Pozdrawiam serdecznie :)
Beo, dzięki Ci bardzo. i ja przesyłam moc życzeń! Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńa makowiec wjedzie na stół dopiero dziś;)