Ciasto bez cukru i mąki jak brownie

sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto bez cukru i mąki jak brownie

Przyznam, że takie ciasto bez cukru i mąki robiłam pierwszy raz. I choć odchudzanie i zamienienie przepisów na zdrowsze jest czymś, co stosuję na co dzień, tak inne ciasto - z batatów i suszonych owoców robiłam pierwszy raz. Wszyscy pytają mnie "i jak?". Ciasto wizualnie nie różni się niczym od klasycznego zakalcowatego brownie. Smakowo jest zaskakujące, bo czuć słodycz, ale ma też lekko wytrawny smak kakao. Myślę, że miłośnicy czekolady pomyśleliby, że jest to wypiek z jakimś dodatkiem niż zdrowe ciasto bez cukru i mąki. Jak dla mnie test na 100% zdrową słodycz zdany! Przepis znaleziony tu.
Ciasto bez cukru i mąki

Ciasto bez cukru i mąki - składniki na formę 20x30cm

700 g batatów
300 g śliwek kalifornijskich
150 g daktyli bez pestek
7 łyżek niesłodzonego kakao + 4 do dekoracji
2 łyżki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładkie puree (gdyby nie chciało się łatwo zmiksować, dolewamy trochę wody).

Śliwki i daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Również miksujemy w malakserze na gładką pastę.
Ciasto bez cukru i mąki
Puree z batatów i zmiksowane śliwki z daktylami przekładamy do misy miksera i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, cały czas miksując. Dodajemy sodę i 7 łyżek kakao i znów miksujemy do połączenia składników.

Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyrównujemy wierzch łyżką.

Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, dopiero wtedy kroimy (choć delikatnie ciepłe przypomina konsystencję pudding i też jest smaczne, choć miękkie). Po upieczeniu ciasto bez cukru i mąki posypujemy po wierzchu pozostałym kakao.

17 komentarzy

  1. genialne! niby proste ale zaskakuje :) zrobię z pewnością bo lubię takie wynalazki :) myślisz, że bataty można upiec???

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, takie prawdziwe brownie:) piekne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdaleno, dziękuję

    Marianko, też myślałam, żeby upiec, myślę, że jak najbardziej da radę. Daj znać, jak smakowało:)

    Justyno, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie chcę zrobić to ciasto, muszę jakoś sensownie zastąpić jajka, jeszcze nie wiem jak, ale jestem pewna, że znajdę sposób :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąp jajka siemieniem lnianym mielonym z wodą ;-) dobry substytut jajek w każdym cieście.

      Usuń
  5. Veggie, obawiam się, że w tym wypadku banan czy mus jabłkowy zamiast jajka niewiele zdziałają. Ciekawa jestem Twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. batat pieczony sprawdził się wyśmienicie! smak ciekawy i konsystencja również :) zjedliśmy nie po jednym kawałku :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiewióro, super, cieszę się, że smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysl, chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dominiko, daj znać, jaki efekt:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!