Ciasto bez cukru i mąki - składniki na formę 20x30cm
700 g batatów300 g śliwek kalifornijskich
150 g daktyli bez pestek
7 łyżek niesłodzonego kakao + 4 do dekoracji
2 łyżki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładkie puree (gdyby nie chciało się łatwo zmiksować, dolewamy trochę wody).
Śliwki i daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Również miksujemy w malakserze na gładką pastę.
Puree z batatów i zmiksowane śliwki z daktylami przekładamy do misy miksera i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, cały czas miksując. Dodajemy sodę i 7 łyżek kakao i znów miksujemy do połączenia składników.
Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyrównujemy wierzch łyżką.
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, dopiero wtedy kroimy (choć delikatnie ciepłe przypomina konsystencję pudding i też jest smaczne, choć miękkie). Po upieczeniu ciasto bez cukru i mąki posypujemy po wierzchu pozostałym kakao.
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńgenialne! niby proste ale zaskakuje :) zrobię z pewnością bo lubię takie wynalazki :) myślisz, że bataty można upiec???
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, takie prawdziwe brownie:) piekne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, dziękuję
OdpowiedzUsuńMarianko, też myślałam, żeby upiec, myślę, że jak najbardziej da radę. Daj znać, jak smakowało:)
Justyno, dziękuję!
Bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńwedelko, polecam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie chcę zrobić to ciasto, muszę jakoś sensownie zastąpić jajka, jeszcze nie wiem jak, ale jestem pewna, że znajdę sposób :-)
OdpowiedzUsuńZastąp jajka siemieniem lnianym mielonym z wodą ;-) dobry substytut jajek w każdym cieście.
Usuńzamiast jajek np.woda po gotowaniu ciecierzycy = aquafaba
UsuńVeggie, obawiam się, że w tym wypadku banan czy mus jabłkowy zamiast jajka niewiele zdziałają. Ciekawa jestem Twojego pomysłu:)
OdpowiedzUsuńbatat pieczony sprawdził się wyśmienicie! smak ciekawy i konsystencja również :) zjedliśmy nie po jednym kawałku :) dzięki :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, super, cieszę się, że smakowało!
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Przepyszne.
OdpowiedzUsuńKarola, super!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńJustyno, dziękuję
OdpowiedzUsuńsuper pomysl, chetnie wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńDominiko, daj znać, jaki efekt:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko według przepisu nistety w niczym nie przypomina tego z e zdjęcia. Nie nadaje się do podania gościom. Muszę coś wymyślić żeby nie zmarnować produktów. Jest bardzo mokre mimo odcedzonych dokładnie produktów. Myślę, że dodam płatki owsiane i wymieszam, uformuję ciastka i jeszcze raz podpiekę. Ale jedno jest pewne, nigdy wiecej nie upiekę z tych składników i nie polecam.
OdpowiedzUsuńCiężko stwierdzić mi, gdzie lezy przyczyna tego, że ciasto nie wyszło. U mnie i autorki oryginalnego przepisu po upieczeniu miało odpowiednią konsystencję, znam tez kilka osób, które tez je robiły i było ok. Przykro mi, że Tobie się ono nie udało.
Usuńnie jadłam jeszcze batatów, a tym bardziej ciasta batatowego, chyba muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i bardzo smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńto ciasto jest super :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda mniam
OdpowiedzUsuńBrownie, wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuń