Co zrobić z dojrzałymi bananami, żeby nie był to znów chlebek bananowy? Koktajl bananowy z masłem orzechowym! Popijam go jako drugie śniadanie w weekendy albo wieczorami po treningu, wtedy jest idealną kolacją. Latem można dodać pokruszony lód, by całość była bardziej orzeźwiająca, bo ten koktajl zyskuje na smaku kiedy jest dobrze schłodzony. Połączenie słodkich bananów i słonego masła orzechowego... wiecie, że jest pysznie!
Koktajl bananowy - składniki na 2 małe lub 1 dużą porcję
2 banany
260 ml zimnego mleka
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
Banany obrać ze skórki, włożyć do malaksera razem z mlekiem i masłem orzechowym, zmiksować na jednolitą masę.
Dodać sok z cytryny, wymieszać, koktajl bananowy z masłem orzechowym przelać do szklanek i podawać.
u nas banany były bazą do koktajli truskawkowych i kiwi
OdpowiedzUsuńjaniolko, na szczęście, w przeciwieństwie do truskawek, masło orzechowe dostępne jest przez cały rok, wiec to taki koktajl uniersalny
OdpowiedzUsuńO! mam końcówkę masła orzechowego... Z chęcią spróbuję! <3
OdpowiedzUsuńkwintesencja słodkości!
OdpowiedzUsuńja bym dorzuciła jeszcze trochę czekolady...
OdpowiedzUsuńZuza,cóż za idealny zbieg okoliczności! smacznego!
OdpowiedzUsuńMagdaleno, masło orzechowe równoważy słodkość:)
Wiewióro, czasem też daję:)
uwielbiam takie koktajle, spróbuj też z dodatkiem kawy - pycha :)
OdpowiedzUsuńperz_a, oo, zapowiada się świetnie
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, na pewno spróbuję, z mlekiem kokosowym <3
OdpowiedzUsuń