Sernik z marcepanem

środa, 1 kwietnia 2015

Sernik z marcepanem

Sernik z marcepanem marzył mi się już od dawna i nawet miał być to wypiek na Boże Narodzenie, ale jego miejsce zajął inny, równie smaczny sernik z masłem orzechowym (ale o nim kiedy indziej). Marcepan uwielbiam i od dawna marzył mi się taki sernik. Oto i on! Niezbyt słodki, za to mocno migdałowy, kremowy z delikatna marcepanowa polewą i chrupiącymi migdałami. Skubnęłam tylko kawałeczek, bo piekłam go dla kolegi, ale efekt przerósł moje wszelkie oczekiwania, kiedy wiadomość zwrotna była taka, że jedzący domagali się przepisu. Mam nadzieję, że to wystarczająca rekomendacja, by ten sernik z marcepanem pojawił się na Waszych talerzach, obiecuj, nie zawiedziecie się!
Sernik z marcepanem

Sernik z marcepanem - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

Składniki na sernik:
130 g ciastek czekoladowych
60 g miękkiego masła
500 g sera na serniki
3 jajka
70 g cukru
200 ml śmietany 18%
180 g marcepanu
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:
100 g marcepanu
50 ml śmietany kremówki
60 g płatków migdałowych

Ciastka razem z masłem miksujemy w malakserze, by powstała masa przypominająca mokry piasek. Wsypujemy ją na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ugniatamy na całej powierzchni i wyrównujemy spód. Foremkę owijamy szczelnie folią aluminiową od spodu i na bokach (sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej) - ja dwa duże kawałki folii ułożyłam na krzyż, na środku postawiłam tortownicę i owinęłam ją folią. Wstawiamy do lodówki.
Sernik z marcepanem
Marcepan miksujemy w malakserze (lub ścieramy na tarce) by powstały grudki. Przesypujemy go do garnuszka, dodajemy kremówkę i cały czas mieszając gotujemy, by powstała jednolita masa.

Ser i śmietanę przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy chwilę. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując, dodając kolejne, kiedy pierwsze dobrze wymiesza się z serem.
Sernik z marcepanem
Do masy serowej dodajemy rozpuszczony marcepan oraz ekstrakt migdałowy, dobrze mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy ja do większej formy naczynia wypełnionej taką ilością zimnej wody, by sięgała ona połowy wysokości tortownicy.

Sernik z marcepanem pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, do suchego patyczka. Sernik możemy po upieczeniu od razu wyjąc z formy z woda, bo nie opadnie. Studzimy.

Migdały prażymy na suchej patelni.
Sernik z marcepanem
Marcepan na polewę miksujemy w malakserze. Wraz z kremówką umieszczamy go w garnuszku i gotujemy, aż się rozpuści, a masa zgęstnieje - około 10 minut - mieszając, bo masa łatwo może się przypalić.

Odstawiamy do przestudzenia, następnie wylewamy na wierzch sernika i posypujemy migdałami. Sernik z marcepanem odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, schłodzony smakuje najlepiej.

4 komentarze

  1. Powiem Ci, że wygląda świetnie ! Uwielbiam serniki. Wesołych Świąt Marta !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, wiem: i cieszę się, że Ci się podoba!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!