Mazurek kajmakowy z czekośliwką i orzeszkami

poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek kajmakowy z czekośliwką i orzeszkami

Mazurek kajmakowy z czekośliwką i orzeszkami to bardziej wypasiona wersja zeszłorocznego mazurka. Muszę przyznać, że dodatek czekośliwki sprawia, że mazurek dużo zyskuje na smaku, a kwaskowate powidła idealnie współgrają ze słodkim karmelem. Do tego chrupiące orzeszki... Jak dla mnie połączenie idealne. Jeśli macie jeszcze w spiżarkach słoiczki z czekośliwką, wiecie już, co z nią zrobić:) U mnie ten mazurek kajmakowy z czekośliwką i orzeszkami wchodzi na stałe do wielkanocnego menu!
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy - składniki na blachę 21x36cm

Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
kilka łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
350 g kajmaku 
150 g czekośliwki lub marmolady śliwkowej
200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
1 łyżeczka soli

Przygotowujemy ciasto - mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy posiekane masło, cukier puder i sól. Wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać jednolite ciasto na dość wysokich obrotach miksera. W razie potrzeby dodajemy wodę, by ciasto było miękkie, ale nie lepkie.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. 

Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o wymiarach centymetr większych z każdej strony od wymiarów blaszki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim kładziemy ciasto. Z nadmiar ciasta na każdym boku robimy rancik.
Mazurek kajmakowyCiasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na papier ceramiczne kulki do pieczenia. Spód mazurka pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg), zdejmujemy obciążenie i papier i podpiekamy przez 5-10 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Placek smarujemy czekośliwką. 

Orzechy prażymy na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Przesypujemy do miski.

Na patelnie wykładamy kajmak z puszki i podgrzewamy go na małym ogniu, aż będzie bardziej lejący. Dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy na warstwę czekośliwki, rozprowadzając po całej powierzchni ciasta (poza rantami).

Mazurek kajmakowy odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na kwadratowe kawałki.

8 komentarzy

  1. Konczi i Szpileczko, noooo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, pięknie wygląda. Pyszny musi być. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, dla mnie chyba ideał mazurka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiał być pyszny :) Cudownie chrupiący :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gin, moje smaki, więc jak dla mnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie przepadam za mazurkami... poza takim jak ten :) obłedne smaki!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!