Mleko owsiane - składniki na 2 litry
1 szklanka płatków owsianych górskich5 szklanek przegotowanej wody
Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na noc, by płatki napęczniały.
Następnie miksujemy płatki z 4 szklankami wody - najlepiej robić to partiami, jeśli nie mamy dużego blendera.
Takie zmiksowane płatki przelewamy na sito wyłożone gazą, by pozbyć się resztek płatków. Mleko powinno ściekać do miski podstawionej pod sito.
Kiedy całe mleko spłynie, płatki odciskamy dokładnie (możemy wykorzystać je do upieczenia ciastek lub dodania do ciasta), a mleko przelewamy do dzbanka lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed użyciem mleko owsiane trzeba zamieszać, bo rozwarstwia się.
chętnie wypróbuję. Ostatnio ciągle szukam jakiś wymienników :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
Zuza, polecam:)
OdpowiedzUsuńrobiłam nie raz :) jako dodatek do płatków jest super, jako zabielacz do kawy już mi nie odpowiadał :(
OdpowiedzUsuńkażde kupne mleko chowa się przy takim domowym!
OdpowiedzUsuńMarianko, ja aż tak daleko nie poszłam, użyłam do naleśników i jaglanki
OdpowiedzUsuńMagdaleno, nooo i tak prosto je zrobić:)
Słyszałam co nieco o tym mleku, bardzo chętnie je zrobię (: Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMagdo, fajnie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń