Mleko owsiane

piątek, 6 marca 2015

Mleko owsiane

Ostatnio zafundowałam sobie detoks cukrowy, dzięki któremu w moim menu pojawiło się mleko owsiane. Już od dawna byłam ciekawa jego smaku, jednak kiedy tak łatwo otworzyć lodówkę z kartonem krowiego mleka w środku, nawet tak prosta czynność jak namoczenie i zmiksowanie płatków, odkładana jest na później. Jeśli lubicie owsiankę, polubicie też mleko owiane. To świetna baza do koktajli czy dodatek do ciast - nie jest aż tak mocne w smaku jak mleko kokosowe, a też syci na długo. Warto spróbować!
Mleko owsiane

Mleko owsiane - składniki na 2 litry

1 szklanka płatków owsianych górskich
5 szklanek przegotowanej wody

Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na noc, by płatki napęczniały.
Mleko owsiane
Następnie miksujemy płatki z 4 szklankami wody - najlepiej robić to partiami, jeśli nie mamy dużego blendera.

Takie zmiksowane płatki przelewamy na sito wyłożone gazą, by pozbyć się resztek płatków. Mleko powinno ściekać do miski podstawionej pod sito.
Mleko owsiane
Kiedy całe mleko spłynie, płatki odciskamy dokładnie (możemy wykorzystać je do upieczenia ciastek lub dodania do ciasta), a mleko przelewamy do dzbanka lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed użyciem mleko owsiane trzeba zamieszać, bo rozwarstwia się.

7 komentarzy

  1. chętnie wypróbuję. Ostatnio ciągle szukam jakiś wymienników :)

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam nie raz :) jako dodatek do płatków jest super, jako zabielacz do kawy już mi nie odpowiadał :(

    OdpowiedzUsuń
  3. każde kupne mleko chowa się przy takim domowym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marianko, ja aż tak daleko nie poszłam, użyłam do naleśników i jaglanki

    Magdaleno, nooo i tak prosto je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam co nieco o tym mleku, bardzo chętnie je zrobię (: Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Magdo, fajnie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!