Babka karmelowa - składniki
200 g cukru250 ml śmietanki kremówki
3 jajka
175 g masła
250 g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
łyżeczka masła
garść orzeszków ziemnych solonych
Zaczynamy od przygotowania karmelu - do szerokiego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, aż się rozpuści i nabierze złocistego koloru. Nie mieszamy cukru, jedynie obracamy garnek tak, by cukier równomiernie się roztapiał.
Kiedy karmel jest gotowy, powoli wlewamy śmietankę do garnka (uwaga, bo może pryskać) i mieszamy, gotując, by karmel rozpuścił się całkowicie i zgęstniał. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Karmel wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy posiekane miękkie masło i ubijamy, aż rozpuści się ono, a masa zwiększy objętość, będzie jednolita i puszysta.
Cały czas ubijając, dodajemy po jednym jajku, czekając z dodaniem kolejnego, aż poprzednie dobrze wymiesza się z masą.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do ciasta i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do formy na babkę (u mnie forma o dolnej średnicy 14cm i górnej 22cm) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut do zezłocenia ciasta i suchego patyczka. Ciasto studzimy w foremce.
Wystudzone ciasto przekładamy na kratkę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy, by masło rozpuściło się. Polewę rozprowadzamy na babce i posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Zachwyciłam się zdjęciami;)
OdpowiedzUsuńwspaniała babka
OdpowiedzUsuńkuchcikownia, dzięki!
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczko, dziękuję!
Piękny ma kolor, taki złocisty :)
OdpowiedzUsuńgin, indeed;)
OdpowiedzUsuń