Babka z masłem orzechowym - składniki
300 g cukru200 g masła
3 jajka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
150 g masła orzechowego (gładkiego)
75 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Cukier wsypujemy do misy miksera. Dodajemy miękkie masło i ucieramy kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Następnie stopniowo wbijamy jajka, tak by połączyły się z masą maślaną.
Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i przesiewamy. Cały czas miksując, dodajemy porcję mąki na zmianę z mlekiem i tak dodajemy do ciasta, aż skończy się mąka i mleko. Chwile miksujemy, by składniki połączyły się.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy, drugą ubijamy z masłem orzechowym, by powstało jednolite ciasto.
Porcję ciasta z masłem orzechowym przekładamy do foremki, na to wykładamy całe ciasto czekoladowe i na to resztę ciasta orzechowego. Mieszamy szpatułką, by delikatnie wymieszać ciasto, by powstały esy-floresy.
Pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 175 stopni (lub do suchego patyczka). Babkę studzimy w formie.
Wystudzoną babkę z masłem orzechowym możemy udekorować polewą z białej czekolady - 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy do plastikowego woreczka, nacinamy róg i polewamy ciasto.
Wypadałoby napisać z jakiego się korzystało przepisu.
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie, wzorowałam się na tym przepisie http://kornikwkuchni.blogspot.com/2014/10/dyniowa-babka-marmurkowa.html
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWiewióro, dzięki!
OdpowiedzUsuńCałkiem fajne, gdzie kupić taką tackę ?
OdpowiedzUsuńgry mmorpg, patera? z TkMaxx
OdpowiedzUsuń