Tarta z łososiem i cukinią to najlepszy pomysł, by wykorzystać to niezwykle uniwersalne warzywo, jakim jest cukinia. Nadaje się do wszystkiego, nawet do słodkości (ciasto czekoladowe z cukinią wzbudziło spore zainteresowanie wśród moich znajomych, w szczególności, kiedy dowiedzieli się, co jedzą;)) W tym przypadku z cukinii stworzyłam farsz do tarty, a towarzyszył jej też łosoś. Tarta nie tylko świetnie smakuje, ale i cieszy oko kolorami. Przyznam, że tarty z rybą (jak ta z wędzoną rybą i kapustą) zaczynają być moimi ulubionymi i wygrywają z tartami stricte warzywnymi. Bardzo polecam, tarta super smakuje na ciepło i na zimno.
Składniki na formę o średnicy 28 cm
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
75 g masła
1 żółtko
2 czubate łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
Składniki nadzienia:
1 cebula
1 łyżka oliwy
300 g świeżego filetu z łososia
320 g cukinii
50 g mozzarelli
50 g sera gouda
2 duże jajka
150 g śmietany 30%
3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz do smaku
Kruche ciasto - do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek w środku dodajemy
żółtko i masło. Palcami rozcieramy masło, śmietanę i żółtko w mące,
następnie zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę
wody. Ciasto nie powinno być lepkie, ale miękkie. Zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę o średnicy 28
cm, nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia, a na
to wysypujemy suchą fasolę lub kulki-obciążniki do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni - tartę pieczemy 10 minut, a potem 5 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, odciskamy z nadmiaru wody.
Łososia kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i smażymy 5 minut,by odparować płyn. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cukinii dodajemy kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, mieszamy. Wykładamy na upieczony kruchy spód.
W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek,skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut - w temperaturze 190 stopni - masa powinna ściąć się i przyrumienić z wierzchu.
Tarta z łososiem i cukinią dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wszystko co lubię:)
OdpowiedzUsuńWitam Cie bardzo serdecznie.
OdpowiedzUsuńIlekroć robię tarty warzywne po rozkrojeniu jestem zawiedziona wizualną stroną tego dania. Zawsze "pływa", mimo tego, że wcześniej warzywa podsmażam na patelni ;( Właśnie wydrukowałam ten przepis i będzie na jutrzejszy obiad, coś czuję że nie wypłynie ;) Pozdrawiam ciepło
Bardzo apetyczna! Chyba sobie taka upichce na obiad do biura..na takie upaly nadaje sie idealnie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńI skład bardzo smakowity:)
Zrobimy konieczne, bo taty wytrawne uwielbiamy ! :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś! a ja biedna piekarnika nie mam >.<
OdpowiedzUsuńależ smakowite połączenie! smaki idealne na skwarne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, natomiast fanką cukini nie jestem. Dla mnie musi ona być naprawdę dobrze wkomponowana w danie aby miała "jakiś" smak. Nigdy nie próbowałam łączyć cukini z łososiem ale takie zestawienie brzmi zachęcająco...zdjęcia wyglądają kuszaco:)
OdpowiedzUsuńAZgotuj, cieszę się bardzo:)
OdpowiedzUsuńKamilciu, tu jak widzisz nic nie wypływa - dobrze trzeba odparować cukinię, choć nie na wiór, by warzywo miało w sobie trochę wilgoci. Ja nie miałam żadnych problemów - użyj 2 dużych lub 3 mniejszych jajek (M) i śmietanę 30% i mam wszystko się uda. Czekam na Twoją opinię:)
Agata, zdecydowanie, też jadłam ją w pracy;) na zimno też daje radę:)
Konwalie w kuchni, trudno mi się nie zgodzić:)
Justin&Dorothy, bardzo mi miło i smacznego!
Zuza, znam ten ból, ja póki co ratuję się kombiwarem.
Wiewióro, oj tak:)
2dietornotto2diet, mam nadzieję, że jak spróbujesz, to przypadnie Ci do gustu:)
A mi sie bardzo podoba dodatek łososia. Lubię tqarty z rybami.
OdpowiedzUsuńMarto, bardzo się cieszę, bo ja też:)
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy, za każdym razem tak samo fantastyczna! Dziękuję Ci za przepisy, choć w mojej kuchni nie może obejść się bez mięsa, często korzystam z Twoim propozycji i bardzo sobie cenię Twój blog :)
OdpowiedzUsuńMkr, pięknie dziękuję za miłe słowa, a to, że mięsożercy korzystają z przepisów z bloga cieszy bardzo:)
OdpowiedzUsuńczy tarta się uda, jeśli zastąpię śmietankę 30% śmietaną o niższej zawartości tłuszczu? :)
OdpowiedzUsuńAnonimie, nie próbowałam z inną śmietaną, myślę, że powinno się udać, ale dałabym 100g śmietany wtedy i 1 jajko więcej.
OdpowiedzUsuńw przepisie na kruche ciasto jest podane jajko ale dalej nie ma mowy o wykorzystaniu białka ....
OdpowiedzUsuńEdycia, tak, bo wykorzystujmy tylko żółtko. By nie wprowadzać w błąd, zmienię jajko na liście składników w żółtko:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie cukinii i łososia. Owszem z piersią kurczak jadłem ale z rybką - musi być jeszcze lepsze
OdpowiedzUsuńWitam! Wczoraj właśnie upiekłam tartę,wyszła identyczna jak na zdjęciu (robiłam tartę pierwszy raz)! Serdecznie dziekuję za przepis;)
OdpowiedzUsuń