Humus z masłem orzechowym

piątek, 26 lipca 2013

Humus z masłem orzechowym

Humus z masłem orzechowym - kolejna już na blogu wariacja na temat cieciorkowej pasty, czyli humusu. Sporo mam przepisów na humus już na blogu, tych pyszności nigdy dość. Tym razem z dodatkiem masła orzechowego, który jest nieco zaskakującym dodatkiem, lecz pysznym! Sami wypróbujcie:)

Humus z masłem orzechowym - sładniki

400 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy (zalewy z ciecierzycy z puszki)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła orzechowego
1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
2 łyżki jogurtu greckiego
2/3 łyżeczki mielonego kuminu
sól do smaku

Ciecierzycę z czosnkiem,masłem orzechowym, jogurtem i oliwą umieszczamy w malakserze. Miksujemy wszystko na mniej lub bardziej (wedle uznania) gładka pastę. Jeśli pasta będzie zbyt sucha dolewamy kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy.
Smakujemy, dodajemy sok z cytryny do smaku i przyprawy i mieszamy. Hummus po wierzchu posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi, kilkoma ziarnami ciecierzycy i polewamy odrobiną oliwy.

4 komentarze

  1. pysznie wygląda:) czasami robie hummus:) smaczne sa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyno, ja uwielbiam hummus:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam, ale chyba wole wersje klasyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Belgia od kuchni, co klasyka, to klasyka;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!