Humus z masłem orzechowym - sładniki
400 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy (zalewy z ciecierzycy z puszki)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła orzechowego
1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
2 łyżki jogurtu greckiego
2/3 łyżeczki mielonego kuminu
sól do smaku
Ciecierzycę z czosnkiem,masłem orzechowym, jogurtem i oliwą umieszczamy w malakserze. Miksujemy wszystko na mniej lub bardziej (wedle uznania) gładka pastę. Jeśli pasta będzie zbyt sucha dolewamy kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy.
Smakujemy, dodajemy sok z cytryny do smaku i przyprawy i mieszamy. Hummus po wierzchu posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi, kilkoma ziarnami ciecierzycy i polewamy odrobiną oliwy.
pysznie wygląda:) czasami robie hummus:) smaczne sa:)
OdpowiedzUsuńJustyno, ja uwielbiam hummus:)
OdpowiedzUsuńZrobilam, ale chyba wole wersje klasyczna ;)
OdpowiedzUsuńBelgia od kuchni, co klasyka, to klasyka;)
OdpowiedzUsuń