Tarta z pomidorami i pesto

czwartek, 29 sierpnia 2013

Tarta z pomidorami i pesto

Sezon na pomidory w pełni, co widać chociażby po przepisach na blogu. Focaccia, pomidorówka i teraz ta tarta to jedynie czubek góry lodowej pomidorowej. Dziś mam dla Was prostą i przepyszna tartę pomidorową, która najlepiej smakuje w pomidorowym sezonie, kiedy możemy wybierać i przebierać w rodzajach, kształtach i kolorach pomidorów. Robi się ja w kilka chwil, a to, co wyjmujemy z piekarnika od razu wywołuje ślinotok.
 Składniki na 3-4 porcje

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki startego Parmezanu
3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
kilka posiekanych listków bazylii
4 żółte pomidory
7 pomidorków zebra
5 pomidorków koktajlowych
100 g Mozzarelli
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mleka

Pomidory suszone, czosnek, 2 łyżki Parmezanu, olej miksujemy w blenderze na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie układamy na blasze. Nożem nacinamy ramkę szerokości 1 cm od brzegów ciasta. Należy zrobić to delikatnie, by tylko zaznaczyć rozcięcie a nie przekroić ciasto do końca.
Na cieście (tej wewnętrznej części) rozsmarowujemy pesto. Posypujemy po wierzchu posiekaną bazylią i startą Mozzarellą. Na tarcie układamy pokrojone w plastry żółte pomidory i pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i zebra (Ja ułożyłam jeden rządek żółtych na środku i dwa na brzegach, a między nie poukładałam połówki małych pomidorków).
Tartę posypujemy po wierzchu 1 łyżką Parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem.
Zewnętrzną część ciasta smarujemy mlekiem.

Tartę pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 18-20 minut - brzegi powinny nagrać złocistego koloru, a pomidory zapiec się z serem.
Upieczoną tartę odstawiamy na 5 minut, posypujemy posiekaną bazylią i podajemy.

6 komentarzy

  1. Patrze na te pyszne zdjecia i masz racje Korniczku - slinotok zapewniony :)) Od razu dostalam ochoty na te pyszna tarte.

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Majko, bardzo dziękuję za ciepłe słowa! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham sezon pomidorowy ! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!