Uwielbiam lemoniadę i ogólnie cytrusowe smaki. Zawsze jednak żałuję, że lemoniada nie ma intensywnie słonecznego koloru, który idealnie pasowałby do letniej aury, kiedy lemoniadę pije wręcz hektolitrami. Znalazłam na to sposób - wystarczy podmienić zwykły cukier, na cukier brązowy, a napój od razu zyskuje na kolorze! Dla mnie bomba!
Składniki na 1.5 litra lemoniady
1 szklanka wody
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4-5 szklanek zimnej wody (im bardziej zimna, tym lepiej)
Z cukru i szklanki wody przygotowujemy syrop cukrowy - cukier wsypujemy do garnka, zalewamy woda i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
W dzbanku mieszamy syrop cukrowy, sok z cytryny i wodę - polecam tę ostatnią dodawać stopniowo - wlać najpierw 3.5 szklanki, a potem dolewać według uznania - jedni wolą lemoniadę mniej, inni bardziej słodką.
Z lemoniadą idealnie komponują się listki świeżej mięty lub bazylia. Można dodać też odrobinę imbiru.
Nie zapomnijcie też o kruszonym lodzie, kiedy serwować będziecie lemoniadę - dopiero porządnie schłodzona smakuje idealnie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Kolor rzeczywiście bomba. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo poprosze szklaneczkę:)
OdpowiedzUsuńprawdziwie słoneczna, piękna :)
OdpowiedzUsuńKarolina, polecam:)
OdpowiedzUsuńOpalanko, już podaję:)
Aniu, dzięki!
piękny słoneczny kolor:)
OdpowiedzUsuńJustyno, dziękuję
OdpowiedzUsuń