Chleb szwajcarski - składniki na 1 bochenek
600 g mąki pszennej (zwykłej, jasnej)370 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
Z drożdży, cukru i kilku łyżek wody robimy zaczyn - mieszamy wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Przykrywamy ściereczka, odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn urósł i spienił się.
Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy zaczyn i wodę, wyrabiamy ciasto. Kiedy już powstanie nam jednolite ciasto, dodajemy sól i wyrabiamy jeszcze 5 minut, zwiększając obroty miksera. Ciasto powinno być miękkie i nie lepić się do dłoni.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie odgazowujemy ciasto, uderzając je pięścią i na lekko podsypanym mąką blacie formujemy okrągły bochenek.
Kulę ciasta układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na maksymalnie godzinę do wyrośnięcia - chleb nie powinien zbyt długo rosnąć, by nie przerosnąć i by mógł wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia.
Pół godziny przed końcem wyrastania chleba włączamy piekarnik na maksymalna temperaturę i wstawiamy do środka żeliwny garnek przykryty pokrywką, by się nagrzał.
Wyrośnięty chleb oprószamy mąką, nacinamy na krzyż żyletką i wkładamy do garnka. Zakrywamy pokrywką.
Temperaturę zmniejszamy do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Inne chleby upieczone przez uczestników:
wolę pełnoziarniste chleby ale ten wygląda ciekawie. Chętnie bym zjadła kanapkę:)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały chlebuś Ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńświetny :)
OdpowiedzUsuńPiękny Marto Ci się upiekł, dzięki za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńJustyno, ja też, ale temu nie mogłam się oprzeć. myślę, że zamiana części mąki na pełnoziarnista zrobi z niego jeszcze ciekawszy bochenek:)
OdpowiedzUsuńMarzeno, dziękuję i ja!
Małgosiu, dzięki!
Doroto, dziękuję!
Piękny bochenek chlebka. Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńdzięki za wspólne wypiekanie i do zobaczenia za tydzień :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńSuper ci wyszedł, dziękuje za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólny wypiek
OdpowiedzUsuńPo prostu chlebek marzenie! Dziekuje za wspolne pieczenie!
OdpowiedzUsuńAlino, też dziękuję!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, to pierwszy, ale z pewnością nie ostatni raz, kiedy z Wami piekę:) Dzięki!
Izo, ja też:)
Justyno, dziękuję
Agnieszko, dzięki!
Kasiu, dzięki
Super wyszedł, dziękuję za wspólnie spędzony czas :)
OdpowiedzUsuńsuper ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńMonika, ja też dziękuję!
OdpowiedzUsuńBernadetto, dziękuję!
Prześliczny, warto było go upiec razem:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu i ja dziękuję!
OdpowiedzUsuńboski bochen! takie spękane i z garnka lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńMarianko, z garnka ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Niestety nie posiadam garnka do pieczenia chleba. Czy naczynie żaroodporne się sprawdzi przy wypiekaniu? Lub może bez garnka upiec?
OdpowiedzUsuńTak, można bez garnka, na samej blaszce :)
Usuń