Miecznik z ryżem w sosie ponzu

środa, 8 kwietnia 2015

Miecznik z ryżem w sosie ponzu

Ostatnio wpadły w moje ręce filety z miecznika, na które niezbyt miałam pomysł. W książce, której współautorką jest Sheryl Crow (dostałam od Taty jako prezent, z którejś podróży do Stanów) znalazłam przepis na labraksa z kleistym ryżem z groszkiem cukrowym. Nie mając lakbraksa, ani groszku, zrobiłam swoją wersję dania i tak powstał bombowy i inny niż typowa obiadowa ryba - miecznik z ryżem w sosie ponzu! Sos ponzu to miks sosu sojowego i soku z cytrusów i jest to bazowy sos w kuchni japońskiej. Dodany do ryżu nadaje mu głębi, do tego aromatyczna fasolka z czosnkiem i imbirem i chrupiące orzechy. Jeśli trafi Wam się miecznik, z którym nie będziecie wiedzieli, co zrobić, wypróbujcie to danie!
Miecznik z ryżem

Miecznik z ryżem - składniki na 2 porcje

2 filety z miecznika
4 łyżki białej pasty miso
3 łyżki octu ryżowego
1/2 szklanki ryżu do paelli lub risotto
1/3 szklanki sosu sojowego
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
175 g fasolki szparagowej (mrożonej lub wcześniej zblanszowanej świeżej)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego na małych oczkach tarki świeżego imbiru
szczypta suszonych płatków chilli
pieprz do smaku
duża garść nerkowców

Przygotowujemy marynatę do ryby - pastę miso mieszamy z łyżką octu ryżowego i wkładamy do marynaty rybę. Obracamy ją kilka razy, chowamy do lodówki na minimum 30 minut, w międzyczasie obracając rybę, by sos dobrze ją pokrył.
Miecznik z ryżem
Przygotowujemy sos ponzu - w kubku mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy i limonki, łyżkę octu ryżowego i brązowy cukier. Dokładnie mieszamy.

Aby przygotować kleisty ryż, przepłukujemy ryż na sicie, by pozbyć się skrobi. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę. Po ugotowaniu, zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy sos ponzu, zostawiając 4 łyżki,  i dokładnie mieszamy.
Miecznik z ryżem
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy dwie minuty. Dodajemy fasolkę i przesmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy płatki chilli i pieprz. Dokładnie mieszamy. Fasolkę dodajemy do ryżu i mieszamy.

Rybę wyjmujemy z marynaty, okładamy na folii aluminiowej i pieczemy 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni.
Miecznik z ryżem
Nerkowce złocimy na suchej patelni i dodajemy do ryżu.

Ryż z fasolką i nerkowcami wykładamy na talerz, na nim układamy rybę. Polewamy resztą sosu i podajemy.

2 komentarze

  1. zjadłabym! bardzo lubię takie niecodzienne kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiewióro, bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!