
600 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych szarych renet
1 cytryna
220 g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru żelującego 2:1
Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem i cienko obieramy. Ze skórki usuwamy białą, wewnętrzną część i kroimy ją (skórkę) z cienkie paski. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około 15-20 minut. Skórkę wykładamy na sitko.
Jabłka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka razem ze skórką z cytryny, sokiem z połowy cytryny, cynamonem i z pół szklanki wody i tyle samo cukru. Jabłka mają się rozgotować, następnie miksujemy je na mus blenderem.

Wsypujemy cukier, gotujemy całość do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u mnie około 15-20 minut), często mieszamy. Na koniec dodajemy cukier żelujący, gotujemy jeszcze 5-10 minut i przekładamy do wyparzonego słoika, pasteryzujemy.
Czasem to, co na pierwszy rzut oka wydaje się zupełnie nietrafione później okazuje się być czymś świetnym. I chyba właśnie tak jest w tym musem (który marmoladą miał być). Wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zaytoon, faktycznie, zdjęcie marmolady wyglądało fantastycznie, u mnie wyszło coś innego, ale jestem bardzo zadowolona:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!