![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimRwxQsnq8_PMGaWA7sReejw0gGwCa_KnTG-QrNvuuJ3twE0-oWzm8lOH0pdtGuuPyWZOM4xRdJxTGVHc8kflhtO6KNqBSUZ9c1LI3en1_XLcLuw7o2v5HhMJQQWY05_Cc5iQes4ts69o/s320/mus_jab%C5%82kowy.jpg)
600 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych szarych renet
1 cytryna
220 g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru żelującego 2:1
Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem i cienko obieramy. Ze skórki usuwamy białą, wewnętrzną część i kroimy ją (skórkę) z cienkie paski. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około 15-20 minut. Skórkę wykładamy na sitko.
Jabłka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka razem ze skórką z cytryny, sokiem z połowy cytryny, cynamonem i z pół szklanki wody i tyle samo cukru. Jabłka mają się rozgotować, następnie miksujemy je na mus blenderem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQlEtjjv14LgN9CTMBG5dPjQPuv8uYVxD0HdDupHZDKEJReD-owRz-OZ0PsMhQZ9z_ckf4Ac2Rlt6S1LwNsnHlH40DSbmhusIAmkK22HvToSFw28SdRniFzS-7P06Prtm2Rf3ZENUBb2w/s320/rohilky_vs_mus_jablkowy.jpg)
Wsypujemy cukier, gotujemy całość do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u mnie około 15-20 minut), często mieszamy. Na koniec dodajemy cukier żelujący, gotujemy jeszcze 5-10 minut i przekładamy do wyparzonego słoika, pasteryzujemy.
Czasem to, co na pierwszy rzut oka wydaje się zupełnie nietrafione później okazuje się być czymś świetnym. I chyba właśnie tak jest w tym musem (który marmoladą miał być). Wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zaytoon, faktycznie, zdjęcie marmolady wyglądało fantastycznie, u mnie wyszło coś innego, ale jestem bardzo zadowolona:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!