Mus jabłkowo-cytrynowy

wtorek, 22 grudnia 2009

Mus jabłkowo-cytrynowy

Wczorajszy dzień, to dzień przepisów, które nie chcą wychodzić, jak powinny, choć efekt ostateczny jest bardzo zadowalający. Tak było z Rohlikami i z tym musem. Bo przepis na CinCinie głosił, iż jest to marmolada. Mi wyszedł mus, trochę gęstszy niż zazwyczaj, ale w porównaniu z marmoladą nie ma tej galaretowatej konsystencji. Bardzo smaczny z twarożkiem czy jako dodatek do naleśników.

Składniki na duży słoik musu

600 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych szarych renet
1 cytryna
220 g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru żelującego 2:1

Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem i cienko obieramy. Ze skórki usuwamy białą, wewnętrzną część i kroimy ją (skórkę) z cienkie paski. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około 15-20 minut. Skórkę wykładamy na sitko.

Jabłka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka razem ze skórką z cytryny, sokiem z połowy cytryny, cynamonem i z pół szklanki wody i tyle samo cukru. Jabłka mają się rozgotować, następnie miksujemy je na mus blenderem.


Wsypujemy cukier, gotujemy całość do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u mnie około 15-20 minut), często mieszamy. Na koniec dodajemy cukier żelujący, gotujemy jeszcze 5-10 minut i przekładamy do wyparzonego słoika, pasteryzujemy.

2 komentarze

  1. Czasem to, co na pierwszy rzut oka wydaje się zupełnie nietrafione później okazuje się być czymś świetnym. I chyba właśnie tak jest w tym musem (który marmoladą miał być). Wygląda kusząco! :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaytoon, faktycznie, zdjęcie marmolady wyglądało fantastycznie, u mnie wyszło coś innego, ale jestem bardzo zadowolona:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!