Kanelbullar - składniki na 60 bułeczek
Składniki na ciasto50g świeżych drożdży
1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
150-200 g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
100-120 g cukru
malutka łyżeczka soli
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu
800-850 g pszennej mąki
Składniki na nadzienie
200-300 g rozpuszczonego masła
150 g cukru
4-6 łyżek cynamonu
Dodatkowo
roztrzepane jajko z odrobiną wody
cukier perłowy
Drożdże rozpuszczamy w mleku z roztopionym masłem, dodajemy cukier, sól, kardamon i prawie całą mąkę (na wyczucie). Wyrabiamy ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 min. Po wyrośnięciu delikatnie wyrabiamy, dzielimy na dwie części, formujemy z nich kulę i zostawiamy na 2-3 minuty.
W międzyczasie mieszamy cynamon i cukier na nadzienie.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Każdy prostokąt smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dzielimy na 30 kawałków, czyli po 2 cm grubości. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, a bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 5-8 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!