
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Składniki na farsz:
200 g soczewicy
200 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
pieprz cayenne
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
łyżka masła
Dodatkowo do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
Namoczoną na noc soczewicę odcedzamy, zalewamy małą ilością wrzątku, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Oczywiście można użyć soczewicę z puszki i tylko przelać ją wodą i odcedzić na sitku.
Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz - drobno posiekane pieczarki i cebulę podsmażamy partiami na maśle. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu wrzucamy soczewicę, dodajemy sól i pieprz, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i sos sojowy. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, wyrabiamy masę do połączenia składników, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy, by wszystko połączyło się.
Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła o średnicy 9 cm. Wypełniamy farszem - 1 łyżka na pieroga.
Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
zapraszam po wyróżnienie :-))
OdpowiedzUsuńhttp://waniliowo.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html
O rany, ja to już się nie mogę doczekać na takie pierogi - moja Babcia robi zawsze z grzybami i kapustą.. mmmm...
OdpowiedzUsuńA soczewica + pieczarki = smaczny bardzo duet :)
pozdrawiam,
e.
Justyno, dziękuję bardzo, czuję się zaszczycona:)
OdpowiedzUsuńPolko, moja babcia też robi przepyszne z kapustą i grzybami i 1.5 raza większe niż takie typowe, więc jest co jeść:)
Również pozdrawiam!