
150 g miodu
100 g cukru z trzciny cukrowej
70 g masła
3 łyżki mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szczypta mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy do pierników
łyżka przyprawy do pierników
łyżka kakao
2 jajka
100 g migdałów w słupkach
150 g konfitury morelowej
W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, masło i mleko, następnie odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami i kakao. Wszystkie te suche składniki dodajemy do miodu, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i posiekane migdały, znów mieszamy.
Do każdej z papilotek lub gniazda formy do muffinów wlewamy po łyżce masy. Małą łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie robimy zagłębienie i wkładamy w nie po łyżeczce konfitury. Następnie konfiturę przykrywamy porcją ciasta tak, by wypełnić 3/4 wysokości papilotek/gniazd.

O! I to jest pomysł na Święta! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co;)
OdpowiedzUsuńbardzo świąteczne
OdpowiedzUsuń