Muffiny piernikowe

niedziela, 20 grudnia 2009

Muffiny piernikowe

W tym roku zamiast na pierniki postawiłam na inne ciasteczka, za które zabieram się po weekendzie. Jednak Święta bez piernika obejść się nie mogą, stąd przepis na piernikowe muffiny. Wyszły pyszne, aromatyczne i chrupiące dzięki migdałom, a w środku z konfiturą. Mniam:) Przepis znaleziony w książce "Muffinki".

Składniki na 12 muffinów

150 g miodu
100 g cukru z trzciny cukrowej
70 g masła
3 łyżki mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szczypta mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy do pierników
łyżka przyprawy do pierników
łyżka kakao
2 jajka
100 g migdałów w słupkach
150 g konfitury morelowej

W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, masło i mleko, następnie odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami i kakao. Wszystkie te suche składniki dodajemy do miodu, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i posiekane migdały, znów mieszamy.

Do każdej z papilotek lub gniazda formy do muffinów wlewamy po łyżce masy. Małą łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie robimy zagłębienie i wkładamy w nie po łyżeczce konfitury. Następnie konfiturę przykrywamy porcją ciasta tak, by wypełnić 3/4 wysokości papilotek/gniazd.

Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie wygładzamy wierzch muffinów i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy muffiny w piekarniku na około 5 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!