Mam do wykonania na zajęcia z fotografii artykuł ilustrowany zdjęciami. Piszę o chlebie i potrzebna była mi fotografia chleba z mąki żytniej chlebowej. Stąd ten chleb. Tzn. nie robiłam go tylko do zdjęcia, ale uzyskał on pierszeństwo w wypiekach "do zrobienia". Wszystkim, którzy lubią chleby z suszonymi śliwkami gorąco polecam. Przepis znaleziony tu.
Składniki na chleb z formy 22x9 cm
350-400 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki żytniej chlebowej
6 łyżek zwykłych płatków owsianych
4 łyżki maku
2 płaskie łyżeczki soli
10 śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze części
Drożdże rozkruszamy do miseczki, mieszamy z cukrem i wodą (połową ilości).
W dużej misce mieszamy mąki, płatki owsiane, mak i sól. Następnie dodajemy zaczyn i mikserem lub łyżką dokładnie łączymy wszystkie składniki, mieszając przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy pozostałą ilość wody, ale tylko tyle, by ciasto było elastyczne i nie przyklejało się do rąk. Zostawiamy na 15 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto przez 8-10 minut, dodajemy śliwki, mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrastania pod przykryciem. Po tym czasie przekładamy ciasto do nasmarowanej olejem i posypanej otrębami formy. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do rośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut, następnie w temperaturze 180 stopni przez następne 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie pryskamy wodą po wierzchu chleba.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i zostawiamy na kratce do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Widziałam go u Agatki, u Ciebie tez się wspaniale prezentuje ;-) tez chce go upiec :-)
OdpowiedzUsuńO tak, ten chlebek juz u Agatki bardzo mnie kusil; powinnam wiec go chyba przeniesc na wyzsze miejsce listy 'do zrobienia' ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Aklat, polecam, jest bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńBeo, i mnie skusił. Stwierdzam, że było warto zmienić trochę plany wypiekowe:)
Jutro idę po odpowiednią mąkę :D będę piec :*
OdpowiedzUsuńRusskaya, smacznego! daj znać, jak wyszedł!
OdpowiedzUsuńPyszny! Właśnie się nim zajadam :)
OdpowiedzUsuńZasugerowałam się, że przepis na formę 22 cm, ja mam 30 cm, więc zrobiłam z 1,5 porcji składników i wyszedł ogroooomny :D Ale wypiekł się cały, więc super. A piekłam w 220 stopniach 15 minut i w 180 30 minut. I wystarczyło.
Dziękuję za przepis :)
Ewo, bardzo się cieszę, że chlebek smakował:)
OdpowiedzUsuń