Sernik na piernikowym spodzie

piątek, 25 grudnia 2009

Sernik na piernikowym spodzie

Nie wiem czemu, ale mama stwierdziła, że na te Święta sernika nie robimy. Nie płakałabym szczególnie, gdyby nie fakt, iż od dawna czekałam na Święta, by móc upiec ten sernik z przepisu Liski. Ja, która za sernikami nie przepadam, gorąco go polecam. Piernikowy spód jest pyszny w połączeniu z masą serową.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

Składniki na spód:
250 g ciasteczek - kruchych/biszkoptów/digestive/herbatników
100 g miękkiego masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na masę:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy

Składniki na polewę:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Ciasteczka wsypujemy do torebki i wałkujemy je wałkiem lub kruszymy w malakserze. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową, a boki delikatnie smarujemy masłem. Spód i boki dokładnie wylepiamy pokruszonymi ciasteczkami - brzeg ma być wysoki. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.

Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń, dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy na wyjęty z lodówki spód.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy sernik 45-50 minut, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia.

Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy, przekładamy ją na wierzch sernika i dopiekamy kolejne 12-15 minut w tej samej temperaturze. Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy startą gałką.

7 komentarzy

  1. Bardzo lubię patrzeć, jak pieczesz to, co ja. U Ciebie zawsze tak pięknie wychodzi i nawet nie wiesz, jak wielką mi to sprawia radość.
    Wszystkiego najlepszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, Lisko, nawet nie wiesz jak mi się ciepło na seru zrobiło, jak przeczytałam Twoj wpis. A ja bardzo lubię piec i gotować dania z Twoich przepisów. I podziwiać Twoje zdjecia, są piękne, pełno w nich ciepła i serca.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście - sernik wspaniale Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam go w Święta i wyszedł super! W moim sernikowym rankingu jest zaraz za tym z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marto, ah, no właśnie, zapomniałam zapytać jak się udał sernik. Ale widzę że się udał:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłabym wdzięczna za podanie dokładnej informacji o serze, jakiego należy użyć do wypieku tego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie, ja użyłam President twaróg śmietankowy.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!