Muffiny pomidorowe z mozzarellą i bazylią

czwartek, 31 grudnia 2009

Muffiny pomidorowe z mozzarellą i bazylią

Nie przychodzi się na sylwestrową domówkę z pustymi łapkami (a nawet jeśli, to ja tak nie robię;)), dlatego przygotowałam coś. Oto moja propozycja-wytrawne muffiny. Przepis pochodzi z książki "Muffinki".

Składniki na 12 muffinów

2 pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pęczek bazylii-dałam 3 łyżki
100 g mozzarelli
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pieprz
2 jajka
5 łyżek oliwy
250 ml mleka

Pomidory myjemy, usuwamy twardą część, kroimy w drobną kostkę, usuwamy pestki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Bazylię drobno siekamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Mieszamy w jednej misce suche składniki-mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mozzarellę, mleko. Dodajemy pomidory oraz cebulę, czosnek i bazylię. Całość mieszamy ze składnikami suchymi.

Wysmarowane masłem foremki do muffinów wypełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy w foremce 5 minut, następnie przekładamy na kratkę. Podajemy na zimno lub na ciepło.

4 komentarze

  1. Mmmm. Brzmi pysznie. Niebawem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra są,wypróbowałam przepis i będę z niego korzystać..smak wspaniały, czuc pomidory, czuć bazylię, tak Italią czuć...;-) Tak, jak piszesz lepiej wysmarowac foremki masłem, a ja zapobiegawczo użyłam foremek silikonowych i muffiny pieknie wyszły...do papierowych papilotek sa zbyt wilgotne...Polecam te pyszne, miekkie,aromatyczne muffiny.Neblina / Joanna Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, piękne dzięki za opinię i cieszę się, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!