Chleb z kaszą jaglaną

poniedziałek, 7 grudnia 2009

Chleb z kaszą jaglaną

Chlebowych eksperymentów z różnymi ingrediencjami ciąg dalszy. Tym razem bardzo ciekawy chlebek w kropki:) Lekko słodkawy, chrupiący, idealny do twarożków, dżemów i wszelkich serków. Bardzo polecam! Przepis z książki "Pieczywo. Smalce, masła, pasty, konfitury".

Składniki na chlebek z formy 22x9 cm

100 g kaszy jaglanej
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej t.450
2 łyżki brązowego cukru
25 g masła
2 łyżki maku
1 żółtko
100 g śmietany 18%
łyżeczka soli

Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy litrem wrzątku, pozostawiamy do obcieknięcia.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy całość. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy mak i kaszę jaglaną. Smażymy całość na małym ogniu przez około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, żółtko, śmietanę i sól. Wsypujemy zawartość patelni i wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Przekładamy do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość, lekko je wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Ponownie odstawiamy do rośnięcia - na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni (170 z termoobiegiem) piekarnika i pieczemy przez około 45 minut na dolnym poziomie. Gotowy chleb zostawiamy w piekarniku na 10 minut, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

7 komentarzy

  1. śliczny , chyba sobie kupię ta książkę , jeśli tam takie przepisy są

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny jest
    nie dośc, że w kropki
    to jeszcze kształtem przypomina serce

    OdpowiedzUsuń
  3. Margot, przepisy są ciekawe, ale do niektórych wymagają produktów, których w zwykłym sklepie spożywczym nie uświdczysz. I trzeba brać dużą poprawkę na przepisy same w sobie, ale to chyba w wielu przedrukowywanych książkach.

    Asieju, tego nie zauważyłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak do twarożków to zdecydowanie dla mnie :) Wygląda rzeczywiście pięknie, mmm...dawno mnie tak chleb nie kusił!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziwnograju, cieszę się, że sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, ale tej kaszy wcześniej nie gotujemy, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie, nie, przelewamy wrzątkiem, najlepiej 2-3 razy

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!