
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
400 g przecieru pomidorowego
300 g marynowanej papryki (waga po odlaniu płynu)
480 ml bulionu
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
Składniki na śmietanę
60 ml sour cream (śmietany 22%)
60 ml heavy cream
2 łyżki posiekanej bazylii
sól i świeżo zmielonym pieprzem
Cebulkę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wlewamy przecier, pokrojoną w kostkę paprykę i bulion. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy posiekaną bazylię, ocet oraz cukier i za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę.

Zupka wygląda apetycznie ja u siebie też mam pomidorową :-) ale Twój serwis jest prześliczny i z takiego talerza z miłą chęcią bym zjadła choć chochelkę zupki :-) pzdr.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy, robię troszkę podobną, tylko z pieczonych warzyw. Bardzo podoba mi sie Twój przepis i jako milosniczka zup, wypróbuję ją koniecznie.
OdpowiedzUsuńMihrunniso, bardzo dziękuję za ciepłe słowa, a serwis ma już swoich wiernych fanów wśród blogowiczów:P
OdpowiedzUsuńLo, zupkę z pieczonej papryki, z przepisu Bei, robiłam i była pyszna. Mam nadzieję, że będzie smakować!
Pomidory i papryka to cudowne połączenie. A zupka świetna, szczególnie teraz, kiedy zimno i kolorów brak :)
OdpowiedzUsuńKomarko, oj tak, daje po oczach i rozgrzewa brzuszek:)
OdpowiedzUsuń