![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRasZbsRJKZXITgdibDn4Xp27wf9itLMlpXI-LdUgYwdRgfdmsqiV6q6Nus81x6Avr2nuCms-p-Vx74D-E2q2YuvW1SICAPC46PnJAqn9Q7iv0miRvpj_oQ29p_h4c7FAhE-1kuXaj1rM/s320/chleb_przenno-zytni_z_orzechami.jpg)
15 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
około 350-400 g letniej wody
350 g białej mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
200 g mąki żytniej razowej
200 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki siemienia lnianego
100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych
Drożdże rozkruszamy do małej miseczki i rozpuszczamy w połowie ilości wody z cukrem.
Mąki i ziemniaki umieszczamy w misce, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto około 4 minuty na niskich obrotach miksera. Wlewamy wodę, ale tylko tyle ile trzeba, by ciasto nie było lepkie i kleiste (wszystko zależy od ziemniaków). Dodajemy sól i siemię lniane, wyrabiamy kolejne 4 minuty. Dodajemy orzechy i krótko zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W połowie wyrastania odgazowujemy ciasto i składamy je na pół.
Jeśli pieczemy w garnku, smarujemy go oliwą (garnek), wysypujemy otrębami i przekładamy ciasto do formy. Odstawiamy na 45 minut do rośnięcia. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 220 stopni. Od momentu, gdy temperatura zostanie osiągnięta, chleb powinien piec się jakieś 40-50 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpNZ9OdjNABFGbyCvlDZ5aRlgbjM8ocJe8x90csNybVamIeFqxiRJuSDiKoiJEkrf5Fgcs-Jr5rJcRPjlBAr7o9CpPlJpFsWG_sClcPOIM96HiUecX0-TagZb5sjI11HDisnzh0EvONg4/s320/chleb_przenno-zytni_z_orzechami2.jpg)
smakoszami - jakie ładne słowo :-)
OdpowiedzUsuńpiękny chleb
Dzięki,Asiu!
OdpowiedzUsuń