Paszteciki serowo-pieczarkowe

poniedziałek, 14 grudnia 2009

Paszteciki serowo-pieczarkowe

Mam takich kilka książek kucharskich, gdzie zawsze trzeba wziąć poprawkę na przepisy. Zazwyczaj nie wychodzą one idealne za pierwszym razem. Ten przepis jest właśnie z takiej książki (Dania jarskie-wielka księga kucharska) i długo zastanawiałam się czy się za niego zabierać. Na szczęście nie sprawił żadnych kłopotów, choć autorzy zapomnieli o istnieniu przypraw;)

Składniki na 6 pasztecików

40 g masła
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 mała czerwona papryka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki ziarnistej musztardy
130 g utartego sera np. cheddar (65g+50g+15g)
płat ciasta francuskiego (230 g)
1 jajko roztrzepane
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki

Masło roztapiamy na patelni. Partiami smażymy pieczarki, aż będą miękkie a płyn wyparuje. Przekładamy je do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę oczyszczamy, siekamy drobno i dodajemy do pieczarek, wsypujemy też porcję sera (65 g) i mieszamy. Przyprawiamy sola i pieprzem

Śmietanę, musztardę i 50 g sera mieszamy. Z ciasta wykrawamy 12 krążków o średnicy 9 cm. 6 krążków smarujemy masą śmietanowo-serową, zostawiając margines 0.5 cm od brzegu. Na wierzch masy wykładamy farsz pieczarkowy. Wolny brzeg pasztecików smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na wierzchu każdego z nich po krążku z ciasta, a brzegi sklejamy dociskając widelcem. Po wierzchu posypujemy pozostałym (15 g) serem i papryką.

Wstawiamy paszteciki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do ich zezłocenia i napuszenia - około 20 minut.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!