Piernikowe biscotti

poniedziałek, 28 grudnia 2009

Piernikowe biscotti

Udało mi się dostać dziś w sklepie melasę, która była potrzebna do mojego po-świątecznego prezentu czyli piernikowych biscotti. Przepis pochodzi stąd.

Składniki na około 16 ciastek

113 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 jajka
2 łyżki melasy
1 1/2 łyżeczki świeżego imbiru startego na małych oczkach tarki
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
130 g posiekanych migdałów
70 g pokrojonych suszonych moreli (dałam mieszankę suszonych owoców)

Ubijamy masło, cukier, imbir w proszku, cynamon i przyprawę do piernika, by powstała puszysta masa. Dodajemy jajka, melasę i starty imbir. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól, dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy migdały i suszone morele, całość mieszamy i chłodzimy przez 30 minut.

Z ciasta formujemy płaski bochenek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia, a po tym czasie kroimy bochenek na około 2-3 cm kromeczki, pieczemy z każdej strony po 5-7 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu zostawiamy biscotti na 5 minut na blaszce, następnie studzimy je na kratce.

7 komentarzy

  1. po prostu piękne biscotti!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne ciasteczka Uwielbiam takie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, beato. są pyszne, jeśli mogę je zachwalić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uu...święta się skończyły ale dalej nimi pachnie ^^
    Szczęśliwego nowego roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki bardzo, Dziwnograju i Tobie również samych wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!