Składniki na około 20 pancakes'ów
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
odrobina startej gałki muszkatołowej
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka miodu (lub łyżka syropu klonowego)
4 łyżki roztopionego masła
Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy maślankę, masło, miód/syrop klonowy i całość mieszamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia wraz z sodą, cukier, sól, cynamon oraz gałkę i ponownie mieszamy, by masa była gładka.
Placki smażymy bez tłuszczu na małej patelence - gdy na wierzchniej stronie zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy na drugą i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru.
pyszne! i bardzo tresciwe :D konieczny jest dzem albo smietanka na wierzch, cos ozywczego.
OdpowiedzUsuńmrsean20, takie placuszki zawsze zyskują dzięki dodatkom:)
OdpowiedzUsuń