Pancakes z płatkami owsianymi

piątek, 11 grudnia 2009

Pancakes z płatkami owsianymi

Gdy wczoraj ojciec dowiedział się, że na obiad będą pancakes, już od drzwi wołał, by nałożyć mu porządną porcję. Problem polegał tylko na tym, że pomylił dni, bo to na dzisiejszy obiad były one zaplanowane. Ale tym lepiej, apetyt mu się zwiększył;) Przepis na prawdziwie wypasione placuszki. Pominęłam rodzynki i ekstrakt waniliowy, zamiast syropu klonowego dałam odrobinę miodu. Pycha!

Składniki na około 20 pancakes'ów

2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
odrobina startej gałki muszkatołowej
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka miodu (lub łyżka syropu klonowego)
4 łyżki roztopionego masła

Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy maślankę, masło, miód/syrop klonowy i całość mieszamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia wraz z sodą, cukier, sól, cynamon oraz gałkę i ponownie mieszamy, by masa była gładka.

Placki smażymy bez tłuszczu na małej patelence - gdy na wierzchniej stronie zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy na drugą i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru.

2 komentarze

  1. pyszne! i bardzo tresciwe :D konieczny jest dzem albo smietanka na wierzch, cos ozywczego.

    OdpowiedzUsuń
  2. mrsean20, takie placuszki zawsze zyskują dzięki dodatkom:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!