![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNjKYsZt9O5PSrbKDoSahCPAoqnKfATVZ0ZH1075cFBL26tC5JONDA2VObvgfAnuiqf7JR2IPkicgBpNalJx6PUOtArW-YAkVK52yNxwm_A9VDLlTxybjnMpARreDLwfk1CJ9HzrRxfzU/s320/piernik_puszysty2.jpg)
175 g miękkiego masła
180 g cukru/fruktozy
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka soli
250 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml maślanki (lub kefiru)
1 spora szczypta kurkumy
garść niedbale posiekanych orzechów włoskich
garść drobnych rodzynek
garść niedbale posiekanych migdałów
Rodzynki i orzechy namaczamy, odcedzamy na sicie, dodajemy migdały i oprószamy mąką.
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiewamy trzykrotnie. Masło miksujemy z cukrem na puch. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku. Chwilę później wsypujemy cynamon, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy imbir, goździki i gałkę. Po minucie oprószamy solą. Czekamy minutę i dodajemy mąkę na przemian z maślanką i śmietaną.
Oprószamy szczyptą kurkumy, dodajemy orzechy, a po minucie rodzynki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6eonoOFix3GiyhlPtRyj_pztWwMsqXFAv2ui74G4FH8M6K9zPzjD-ZCIvFljhp4Jl2z6H7-qxmgPWIkkQHPBIOW5xmLkfO9uEYAqOO1LJADgALWiZmYqYiHBQvC-PuGqZk86v-M_sweI/s320/piernik_puszysty.jpg)
Mmm.. Wspaniały. :-)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i dużo spokoju! :-)
Dziękuję i wzajemnie!
OdpowiedzUsuń