Piernik puszysty

czwartek, 24 grudnia 2009

Piernik puszysty

Przepis na piernik znaleziony u Trufli. Korciło mnie, by użyć mąki pełnoziarnistej, ale postanowiłam odpuścić eksperymentów mojej rodzinie;) Piernik wyrósł jak szalony, chyba chciał się wydostać z foremki. Mięciutki i puszysty!

Składniki

175 g miękkiego masła
180 g cukru/fruktozy
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka soli
250 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml maślanki (lub kefiru)
1 spora szczypta kurkumy
garść niedbale posiekanych orzechów włoskich
garść drobnych rodzynek
garść niedbale posiekanych migdałów

Rodzynki i orzechy namaczamy, odcedzamy na sicie, dodajemy migdały i oprószamy mąką.
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiewamy trzykrotnie. Masło miksujemy z cukrem na puch. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku. Chwilę później wsypujemy cynamon, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy imbir, goździki i gałkę. Po minucie oprószamy solą. Czekamy minutę i dodajemy mąkę na przemian z maślanką i śmietaną.
Oprószamy szczyptą kurkumy, dodajemy orzechy, a po minucie rodzynki.

Do wysmarowanej masłem formy przelewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut lub do suchego patyczka.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!