Makowe ślimaczki

środa, 23 grudnia 2009

Makowe ślimaczki

Te ciastka to w moim domu klasyk. Robię je co roku, nie pamiętam nawet od jak dawna. Długo zachowują świeżość i są fajną alternatywą dla makowca.
Składniki na 30 ciastek

150 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g miękkiego masła
1/2 opakowania cukru waniliowego (dałam migdałowy)
1 łyżeczka skórki z cytryny
65 g cukru
około 400 g masy makowej

W misce zagniatamy ciasto z mąki, soli, masła, cukru, cukru waniliowego i skórki. Jeśli nie będzie chciało się lepić, dodajemy łyżkę śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy w prostokąt grubości 3-4 mm. Wykładamy masę makową, zostawiając 0.5 cm marginesu od strony jednego z dłuższych boków. Zwijamy placek w rulon, zaczynając od dłuższego boku (tego bez marginesu).
Tak powstałą roladę kroimy na plasterki grubości 0.5 cm. Układamy ciastka na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-18 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Studzimy na kratce.

3 komentarze

  1. Śliczniutkie... :-) A jakie świąteczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prześlicznie, mnie tak ładnie nie wyszły chyba będę musiał pójść do Ciebie na jakieś szkolenie by następnym razem wyszły lepsze... Pomożesz, udzielisz korepetycji??;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jędrzeju, haha, mistrz kuchni kornik zaprasza na wspólne zawijanie ślimaków:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!