Składniki na około 1.2 kg domowej masy makowej
400 g suchego niebieskiego maku1 litr mleka
100 g masła
1/2 szklanki miodu
100 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
175 g rodzynek (u mnie miks sułtanek, koryntek i golden jumbo)
75 g migdałów w słupkach
50 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
100 g smażonej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1 cytryny
50 ml rumu
50 ml likieru pomarańczowego
Mak umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem i gotujemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, uważając by mleko nie wykipiało.
W międzyczasie moczymy posiekane rodzynki i żurawinę z orzechami w gorącej wodzie.
Kiedy mak będzie gotowy odcedzamy go na sicie odstawiamy do przestygnięcia, a następnie trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier puder. Mieszamy, dodajemy odsączone bakalie, skórkę pomarańczową i mak. Mieszamy i smażymy 10 minut. Dodajemy rum, likier pomarańczowy oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
uwielbiam wszystko co z makiem!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
nie ma to jak domowe wyroby!
OdpowiedzUsuńMasa idealna ... Pachnie u Ciebie już Świętami ... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Pyszna jest taka domowa, ja co roku taką robię. Ale niestety muszę robić ją na dwie raty, bo moja rodzina jest bardzo podzielona, jeśli chodzi o bakalie w środku. Jedni uwielbiają, a drudzy nie znoszą, eh...
OdpowiedzUsuń