Paszteciki z kapustą z ciasta filo

piątek, 11 grudnia 2015

Paszteciki z kapustą z ciasta filo

Nie lubię nudy w kuchni, dlatego na świątecznym stole wylądują w tym roku paszteciki z kapustą z ciasta filo. Będzie to dodatek do barszczyku, bo przecież nie zawsze muszą pływać w nim uszka. Paszteciki fajnie chrupią, nie są jednak tak sycące, jak ich krucho-drożdżowy odpowiednik. W ich środku kryje się wilgotna i aromatyczna kapusta z grzybami. No i nie musimy lepić, a nie wszyscy lubią sklejać tycie uszka, tu trzeba tylko zawinąć, wstawić do piekarnika i przekąska gotowa.
Paszteciki z kapustą z ciasta filo

Składniki na 8 pasztecików z kapustą z ciasta filo

4 arkusze ciasta filo
2 łyżki masła
500 g kapusty z grzybami
1 jajko
2 łyżki maku

Masło topimy i studzimy.

Na blat wykładamy jeden arkusz ciasta filo, smarujemy go masłem i przykrywamy drugim płatem. To samo robimy z pozostałymi dwoma płatami. Każdy taki podwójny arkusz tniemy na 4 paski.
Paszteciki z kapustą z ciasta filo
Na każdym pasku, u jego dołu, na środku, układamy 2-3 łyżki kapusty. Składamy do środka brzegi ciasta i zwijamy pasztecik do góry, zawijając farsz, tak jak zwija się krokiety.
Postępujemy tak z resztą ciasta i farszu, gotowe paszteciki układając pod wilgotną ściereczką.

Gotowe paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Paszteciki z kapustą z ciasta filo
Paszteciki z kapustą z ciasta filo pieczemy do zezłocenia - 15-20 minut w temperaturze 170 stopni i podajemy od razu.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!