Zupa rybna pomidorowo-kokosowa - składniki na 4 porcje
400 g filetów dowolnej ryby (u mnie pstrąg łososiowy)
1 cebula
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek
1 łyżeczka sambal oelek (lub czerwonej pasty curry)
1 szklanka bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 średniej wielkości ziemniaki
sól i pieprz
sok z 1/2 cytryny
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, kroimy w paseczki,
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę, smażymy około 3 minut, aż delikatnie zmięknie. Warzywa zalewamy 1/2 szklanki bulionu i odparowujemy.
Kiedy płyn odparuje, dodajemy do garnka resztę bulionu pomidory z puszki, koncentrat, sambal oelek i mleko kokosowe. Gotujemy na niedużym ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki. Zwiększamy ogień do średniego i gotujemy całość około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodajemy sambal oelek.
Filety z ryby myjemy, usuwamy ości w razie potrzeby i usuwamy skórę. Kroimy na kawałki szerokości 4 cm. Dodajemy rybę do zupy, delikatnie mieszamy i gotujemy 4 minuty. Zupę rybną podajemy od razu, udekorowaną świeżą kolendrą.
Zobacz tez przepis na cioppino - zupę rybną z pomidorami.
Wygląda niesamowicie ! I jeszcze z tą rybną wkładką, pycha :}
OdpowiedzUsuń