Cioppino - zupa rybna z pomidorami

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Cioppino - zupa rybna z pomidorami

Cioppino, czyli zupa rybna z pomidorami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Danie to pochodzi z San Francisco i oryginalnie zawiera kraby, małże, krewetki, przegrzebki, kalmary i omułki. W mojej wersji jest tych cudów trochę mniej, pojawia się też łosoś, ale zupa wciąż jest świetna. Jest gęsta, aromatyczna, mocno pomidorowa, możemy traktować ją jak rozgrzewającą zupę albo lekki gulasz z owocami morza. Ta zupa rybna z pomidorami nie wymaga wiele pracy i składników, polecam wykorzystać do jej przygotowania pomidory z puszki nie krojone a małe, czereśniowe pomidorki w sosie. Uwielbiam je i uważam, że świetnie wyglądają na talerzu i dodają dań swoistego uroku. 
Nie zapomnijcie też o świeżej bagietce, którą wyjadamy resztę gęstego sosu z miseczek. Bez niej ta zupa nie smakuje tak dobrze!

Cioppino - zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami - składniki na 3 porcje

2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liżcie laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego
1 1/2 puszki pomidorów krojonych
270 g łososia świeżego
220 g krewetek ugotowanych
300 g świeżych muli
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Mule myjemy szczoteczką, pozbywamy się tych, które są otwarte i nie zamykają się po postukaniu nimi kilkukrotnie o kuchenny blat. Osuszamy na sicie.
Cioppino - zupa rybna z pomidorami
W dużym garnku szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy czosnek i smażymy chwilkę. Wrzucamy liście laurowe związane w pęczek gałązki tymianku, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy całość bulionem i pomidorami z puszki. Doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut, aż zgęstnieje.

Łososia kroimy w kostkę o boku 3x3 cm, razem z krewetkami i mulami dodajemy je do zupy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 5 minut. Usuwamy tymianek i liść laurowy i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Cioppino - zupa rybna z pomidorami
Zupę rybną z pomidorami wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ze świeżą bagietką.

Zobacz też przepis na zupę rybną pomidorowo-kokosową.

3 komentarze

  1. Mniam, ale w mojej okolicy dostanę raczej tylko świeże pomidorki, gorzej będzie z mulami, łososiem i krewetkami. Zostaje mi mrożonka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna - jak widzę te miseczkę, to nabieram dzikiej ochoty na mule !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z mrożonych owoców morza + filet z łososia. Dla mnie pyszna, ale pewnie ze świeżych o niebo lepsza.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!