Sernik jest idealny, kremowy, dodatek matchy nie sprawił, że masa serowa zrobiła się gorzka (a czasem może się tak zdarzyć, to zależy jednak od herbaty, której użyjemy), można w niej wyczuć delikatną cytrusową nutę. Jeśli zastanawiacie się, czy warto robić polewę, przygotujcie ją koniecznie! jest idealnym zwieńczeniem tego sernika z matchtą.
Sernik z zieloną herbatą - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
155 g czekoladowych ciastek70 g masła
650 g sera na sernik
70 g śmietanki kremówki
4 jajka
95 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha w proszku
Składniki polewy:
100 g białej czekolady
30 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
Ponieważ sernik z zieloną herbatą matcha będzie pieczony w kąpieli wodnej, najpierw zawijamy tortownicę w folię aluminiową by nie dopuścić do dostania się wody do masy serowej od spodu.
Ciastka miksujemy w malakserze z miękkim masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i równomiernie rozprowadzamy, wyrównując spód. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sernika.
Ser i kremówkę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy masę serową ze śmietanką do połączenia składników, a następnie miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka - jedno po drugim, czekając z dodaniem następnego, aż wcześniejsze połączy się z masą serową. Dodajemy ekstrakt oraz mąkę ziemniaczaną, miksując do połączenia składników i pozbycia się grudek mąki - mąkę warto przesiać przed dodaniem do masy serowej.
Sypką herbatę mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, tylko tyle, by powstała pasta bez grudek. Dodajemy ją do masy serowej i krótko miksujemy, by sernik nabrał zielonego koloru.
Masę serową wlewamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstawiamy do większej formy i wlewamy do niej gorącą wodę, by sięgała połowy wysokości tortownicy.
Sernik z zieloną herbatą pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 i dopiekamy przez około 50 minut do suchego patyczka. Upieczony sernik wyjmujemy z formy z wodą, stawiamy na ręczniku papierowym, by usunąć pozostałą wodę. Studzimy na kuchennym blacie.
Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony, przygotowujemy polewę - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką. Dodajemy do płynnej czekolady łyżeczkę matchy i mieszamy, by pozbyć się grudek. Polewę wylewamy na wierzch sernika, sernik chowamy do lodówki na kilka godzin, by polewa się ścięła.
Sernik z zieloną herbatą matcha najlepiej smakuje schłodzony.
Rety ! Jaki cudowny ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
Na pewno o niektórych nie mieliście pojęcia !
Pamiętam zielone, herbaciane serniki z Azji, pyszne to było!
OdpowiedzUsuńJest przepiękny, i taki elegancki! A smakować musiał bajecznie - bardzo lubię charakterystyczny smak tej herbaty :)
OdpowiedzUsuń