Podaję przepis z moimi zmianami, między innymi zastąpiłam likier anyżkowy na Amaretto i dodałam od siebie migdały do kruszonki. Placek drożdżowy z malinami wyszedł puszysty (spójrzcie na te dziury!), lekki maliny świetnie tu pasują, choć sprawdzą się właściwie wszystkie sezonowe owoce.
Placek drożdżowy z malinami - składniki na formę o wymiarach 24x36 cm
Składniki na parzoną mąkę:280 g mąki pszennej krupczatki
350 g mleka
Składniki na pomłodę:
całą sparzona mąka
5 żółtek
5 białek
30 g mleka
12 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
Składniki na ciasto właściwe:
cała pomłoda
450 g mąki pszennej krupczatki
500 g malin
75 g masła
30 g Amaretto
10 g świeżych drożdży
10 g mleka
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej krupczatki
80 g masła
60 g cukru
4 łyżki płatków migdałowych
Zaczynamy od sparzenia mąki - mleko podgrzewamy w garnuszku i wrzącym zalewamy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Miseczkę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Kolejny krok to przygotowanie pomłody - białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy do białości, drożdże mieszamy z solą. Wszystko, wraz ze sparzoną mąką, ubijamy mikserem kilka minut, aby powstało rzadkie, ale jednolite ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrastania na godzinę.
Ciasto właściwe - masło stapiamy na małym ogniu w garnuszku, chwilę studzimy, wstawiamy garnek do większego garnka wypełnionego zimną wodą (by sięgała ona 1/2 wysokości garnuszka z masłem), dodajemy Amaretto i ubijamy kilka minut, by masło z płynnej zmieniło konsystencję na puszystą, przypominającą ubitą śmietankę.
Do pomłody wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku oraz cukier i wyrabiamy robotem z końcówką do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto będzie jednolite dodajemy masło z Amaretto i wyrabiamy 5 kolejnych minut.
Ciasto zostawiamy do podrośnięcia na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozpłaszczamy, wyrównując powierzchnię. Wysypujemy równomiernie maliny, lekko wciskamy je w ciasto.
Wierzch ciasta posypujemy kruszonka przygotowana poprzez roztarcie w dłoniach miękkiego masła z cukrem i mąką, aż powstaną grudki. Na kruszonkę wysypujemy płatki migdałowe.
Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do rośnięcia.
Placek drożdżowy z malinami pieczemy w 170 stopniach w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 40 - 50 minut, aż wierzch zezłoci się, a patyczek wbity w środek będzie suchy.
Bardzo lubię takie drożdżowe ciasto.
OdpowiedzUsuń