Taka tarta jogurtowa to też patent na wykorzystanie żółtek. Mi akurat zostały żółtka po bezie i nie chciałam przygotowywać ciasta z kremami, tylko coś szybkiego i prostego. Macie całe jajka, użyjcie trzech sztuk w rozmiarze M.
Tarta jogurtowa z owocami - składniki na foremkę o średnicy 23 cm
Składniki na kruche ciasto:175 g mąki pszennej
1 żółtko
85 g masła
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
400 g jogurtu naturalnego
4 żółtka
75 g cukru pudru
40 g mąki pszennej
150 g porzeczek
3 nektarynki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy płaskim mieszadłem na wysokich obrotach, by składniki szybko połączyły się i zmieniły w kulki ciasta. Ciasto możemy też wyrobić ręcznie na blacie.
Ciasto przekładamy na blat, łączymy w kulę, rozpłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy większej niż średnica tortownicy i wykładamy nim wysmarowaną foremkę. Dziurkujemy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia. Spód od tarty jogurtowej pieczemy przez 20 minut z kulkami w temperaturze 175 stopni, następnie zdejmujemy papier i kulki i dopiekamy 7-10 minut, aż ciasto się zezłoci.
Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy krem jogurtowy - jogurt, żółtka, cukier puder i mąkę miksujemy do połączenia składników i wlewamy na upieczony spód. Połówki nektarynek pokrojone w plasterki i czerwone porzeczki układamy na wierzchu tarty.
Tartę jogurtową pieczemy 30-35 minutaż się zezłoci, a wierzch zetnie. Podajemy po wystudzeniu.
Te kolory są obłędne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńo tak! takich kolorów mi dzisiaj brak!
OdpowiedzUsuńdziękuję za to słońce bijące ze zdjęć :)
Cudowna :) Piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń