Hot cross cookies

piątek, 11 grudnia 2009

Hot cross cookies

Zazwyczaj ciastka piekę na Święta, ale tyle się już napatrzyłam na Durszlaku na różne przepisy, że mnie wzięło na pieczenie. Ciasteczka z wyglądu przypominają bułeczki hot cross. Przepis świąteczny, niby wielkanocny, ale z powodu przyprawy do piernika bardziej te ciasteczka pasują mi na teraz.

Składniki na około 40 ciasteczek

125 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
1 jajko
120 g rodzynek
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki mixed spice (dałam przyprawę do piernika)
2 łyżeczki mleka

Składniki na lukier:
1/2 białka jajka
125 g cukru pudru
odrobina wody

Dodatkowo:
dżem morelowy

Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy jajko i rodzynki, zmniejszamy obroty. Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek do pieczenia i dodajemy całość do masy maślanej. Wlewamy mleko, mieszamy chwilę, by składniki połączyły się.

Z ciasta formujemy małe kulki wielkości połowy orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż ciasteczka będą złociste. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

3 łyżeczki dżemu podgrzewamy w mikrofalówce i smarujemy nim ciastka pędzelkiem. Zostawiamy do zastygnięcia.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier puder i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Lukier przekładamy do szprycy z małym oczkiem i dekorujemy ciastka tworząc krzyże. Ja użyłam łyżeczki, którą "malowałam" wzorek.

2 komentarze

  1. Yоu ought tο taκe pаrt in a сontеѕt for one of the finеst blogs online.
    I ωill highlу rеcοmmеnd this
    sitе!

    Fеel frеe to vіsit my web sіte - tension ring

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!