
125 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
1 jajko
120 g rodzynek
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki mixed spice (dałam przyprawę do piernika)
2 łyżeczki mleka
Składniki na lukier:
1/2 białka jajka
125 g cukru pudru
odrobina wody
Dodatkowo:
dżem morelowy
Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy jajko i rodzynki, zmniejszamy obroty. Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek do pieczenia i dodajemy całość do masy maślanej. Wlewamy mleko, mieszamy chwilę, by składniki połączyły się.
Z ciasta formujemy małe kulki wielkości połowy orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż ciasteczka będą złociste. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
3 łyżeczki dżemu podgrzewamy w mikrofalówce i smarujemy nim ciastka pędzelkiem. Zostawiamy do zastygnięcia.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier puder i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Lukier przekładamy do szprycy z małym oczkiem i dekorujemy ciastka tworząc krzyże. Ja użyłam łyżeczki, którą "malowałam" wzorek.
Yоu ought tο taκe pаrt in a сontеѕt for one of the finеst blogs online.
OdpowiedzUsuńI ωill highlу rеcοmmеnd this
sitе!
Fеel frеe to vіsit my web sіte - tension ring
Anonymous, thanks a lot!
OdpowiedzUsuń