Bardzo ciekawy smakowo chlebek znaleziony na blogu Twoje& Moje. Rósł sobie w moim nowym koszyku, który dostałam od Mikołaja;) Zamiast płatków owsianych dałam jęczmienne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKD39lbYkoEMPUXuBH6QZivJU7rKCm8VZt1nxUT3NAr1XSsbktbqn-dhtBhqhkkf6zgfmNu4uJalH6_zO-mvTtS_t5MiuLbnx-8MMxRKlWGjsbEQA9JUl3HnAAbYviZ-b5cS-i3zT1wuM/s320/chleb_z_nuta_orientu.jpg)
185 ml wrzątku
40 g płatków jęczmiennych (zwykłe lub błyskawiczne)
50 g sezamu
12 g świeżych drożdży piekarskich
30 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka stopionego masła
1 łyżeczka soli
35 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250-300 g mąki pszennej
1 łyżka cynamonu mielonego
1 łyżeczka imbiru mielonego
Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy, aż wchłoną wodę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Sezam prażymy na suchej patelni, wsypujemy do owsianki, odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na 10-15 minut. Do owsianki dodajemy masło, sól i drożdże. Dosypujemy obie mąki, wyrabiamy, aż powstanie sztywne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na kwadrans.
Po tym czasie przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez 15 minut. Przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8xt2XklgEyN9wrzrJgbgZNKVnBFgvOmh9EF46l3WpWxHemHDQ-VBgDl8CYVyluJJ2rm6IZc4UhAq5BIebVMY1l62IEkIt3MotAIJb5z4Tskb-hEuoG_rJk3dPowAqJsa_Sx7vha9f97w/s320/chleb_z_nuta_orientu2.jpg)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 35-40 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy stukając w bochenek będzie słychać głuchy odgłos. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
mmmm musi być smakowity!!! taki śniadaniowy do serów. Pewnie wykonam niebawem.
OdpowiedzUsuńWiewióro, faktycznie pachnący i inne niż typowe bochenki:)
OdpowiedzUsuń