Deser jogurtowo-pomarańczowy z miodem i imbirem

piątek, 18 grudnia 2009

Deser jogurtowo-pomarańczowy z miodem i imbirem

Bardzo fajny, szybki i łatwy deserek. W sumie to idealny deser dla mnie - jest i kleiście i papkowato:) Smakuje trochę jak budyń, ale jogurt nadaje mu jakiejś takiej lekkości, a imbir z miodem rozgrzewają. A ostatnio stałam się jeszcze większą fanką imbiru, po tym jak mnie nakarmiono pysznym imbirem w otoczce z kakao. Przepis znaleziony tu.

Składniki na 4 porcje

80 g semoliny
600 ml mleka
5 łyżek cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
5 czubatych łyżek jogurtu greckiego
4 łyżki miodu
świeży imbir (około łyżeczki)

Semolinę dokładnie mieszamy z połową szklanki mleka tak, by nie powstały grudki. Resztę mleka, cukier, skórkę i sok z pomarańczy umieszczamy w małym garnku, gotujemy. Gdy mleko zagotuje się, dodajemy mąkę rozpuszczoną w mleku i całość gotujemy około 10-15 minut często mieszając - masa powinna zgęstnieć. Po tym czasie odstawiamy masę do przestygnięcia. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy całość, by powstała gładka masa.
Na tarce z małymi oczkami ścieramy obrany korzeń imbiru i mieszamy go z miodem.

Masę semolinowo-jogurtową przekładamy do miseczek i polewamy miodem. Podajemy ciepłe.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!