Składniki na 4 porcje
80 g semoliny
600 ml mleka
5 łyżek cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
5 czubatych łyżek jogurtu greckiego
4 łyżki miodu
świeży imbir (około łyżeczki)
Semolinę dokładnie mieszamy z połową szklanki mleka tak, by nie powstały grudki. Resztę mleka, cukier, skórkę i sok z pomarańczy umieszczamy w małym garnku, gotujemy. Gdy mleko zagotuje się, dodajemy mąkę rozpuszczoną w mleku i całość gotujemy około 10-15 minut często mieszając - masa powinna zgęstnieć. Po tym czasie odstawiamy masę do przestygnięcia. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy całość, by powstała gładka masa.
Na tarce z małymi oczkami ścieramy obrany korzeń imbiru i mieszamy go z miodem.
4 łyżki miodu
świeży imbir (około łyżeczki)
Semolinę dokładnie mieszamy z połową szklanki mleka tak, by nie powstały grudki. Resztę mleka, cukier, skórkę i sok z pomarańczy umieszczamy w małym garnku, gotujemy. Gdy mleko zagotuje się, dodajemy mąkę rozpuszczoną w mleku i całość gotujemy około 10-15 minut często mieszając - masa powinna zgęstnieć. Po tym czasie odstawiamy masę do przestygnięcia. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy całość, by powstała gładka masa.
Na tarce z małymi oczkami ścieramy obrany korzeń imbiru i mieszamy go z miodem.
Masę semolinowo-jogurtową przekładamy do miseczek i polewamy miodem. Podajemy ciepłe.
wow! brzmi super! na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, Kasiu:)
OdpowiedzUsuń