Wieniec makowy

czwartek, 24 grudnia 2009

Wieniec makowy

Kolejny przykład na to, jak tradycyjna jest moja rodzina. Bardzo długo musiałam namawiać mamę na małe odstępstwo od tradycyjnego, zawijanego makowca na rzecz tego wieńca. Ale się udało, czyli tradycja połączona z nowoczesnością;) Wesołych!

Składniki na wieniec o średnicy 30 cm

25 g świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
180 ml ciepłego mleka
1/4 szklanki (55 g) cukru
1/4 szklanki (55 g) miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
3 1/4 - 3-1/2 szklanki (360-390 g) mąki pszennej
900 g masy makowej (użyłam gotowej)
roztrzepane żółtko

Rozkruszamy drożdże do dużej miski, dodajemy wodę, mieszamy, by się rozpuściły, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko, cukier, masło, jajko, kardamon, sól i 30o g mąki. Wyrabiamy całość, by otrzymać gładkie ciasto, dodając tyle mąki, ile będzie potrzeba, by ciasto nie było zbyt kleiste. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy przez 5 minut, by było elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej oliwa miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny.

Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy je w prostokąt o wymiarach 23x38 cm. Na placek wykładamy masę makową, rozsmarowujemy ją, zostawiając 0.5 cm marginesu od brzegu. Zwijamy ciasto (w posmarowany olejem pergamin) w rulon od dłuższej strony, dociskając, aby brzeg ciast przylegał do reszty od spodu. Końce ciasta zlepiamy ze sobą, by powstała oponka.

Nożyczkami kuchennymi robimy na cieście nacięcia w 2.5 cm odstępach na 2/3 grubości ciasta. Każdy taki "listek" układamy na płasko (ruch o 90 stopni), by lekko zachodziły one na siebie. Przykrywamy ciasto ściereczką, odstawiamy na 40-50 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamydo piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut lub do uzyskania pięknego lekko brązowego koloru. Jeśli zbyt szybko zacznie przypiekać się z wierzchu, przykrywamy folią. Studzimy na kratce. Makowiec można po upieczeniu polukrować.

2 komentarze

  1. Piekny wieniec! Domyslam sie, ze rowniez przepyszny :)

    Wesolych Swiat dla Ciebie i Twoich bliskich!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo, dzięki Ci bardzo. i ja przesyłam moc życzeń! Wszystkiego dobrego!
    a makowiec wjedzie na stół dopiero dziś;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!