Uwielbiam blog Kwestia Smaku.To jeden z moich ulubionych blogów - pod względem wizualnym, jak i pojawiających się przepisów. Kilka z nich miałam już okazję zrobić własnoręcznie, to kolejny z nich. Prosty, ale efektowny. I bardzo, bardzo smaczny.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
Składniki na ciasto:
200 g mąki (pół na pół semolina i żytnia chlebowa)
60 g masła
1 jajko
1 torebka suszonych drożdży (7 g)
1/2 łyżeczki soli morskiej
Składniki na farsz:
50 g suszonych podgrzybków
700 g kiszonej kapusty (z tartą marchewką)
6 łyżek oliwy z oliwek
2 liście laurowe i 3 ziela angielskie
1 łyżeczka kminku
170 g suszonych śliwek
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Grzyby zalewamy szklanką wody, odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie grzyby wyławiamy z wywaru, wywar przelewamy przez sitko do rondelka, by pozbyć się zanieczyszczeń. Grzyby dodajemy do wywaru w rondelku i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez około 30-40 minut, aż grzyby będą miękkie i cała woda wyparuje. Odstawiamy do ostudzenia, następnie siekamy na mniejsze kawałki, solimy i przekładamy do większej miski.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna,płuczemy na sicie, odciskamy. Wkładamy do garnka z 3 łyżkami oliwy z oliwek, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kminkiem oraz z 1 szklanką wody. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Studzimy, wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, kapustę siekamy i przekładamy ją do miski z grzybami. Dodajemy też pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.
Na patelni, na pozostałych 3 łyżkach oliwy szklimy cebulę przez około 10 minut. Dodajemy do miski z grzybami, kapustą i śliwkami. Całość doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
Wysoką tortownicę smarujemy oliwą z oliwek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, jajko, sól i drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody ( 4-5 łyżek). Ciasto wygniatamy przez 15 minut, można zrobić to mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
1/4 gotowego ciasta odkładamy, a resztę wałkujemy na okrągły placek, którym to wykładamy spód i boki tortownicy. Na ciasto wykładamy farsz z kapusty. Z odłożonej część ciasta robimy wałeczki, lekko je spłaszczamy i układamy na wierzchu tarty. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut na lekko złoty kolor.
Wspaniała, świąteczna propozycja :) Pięknie się prezentuje i z pewnością cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuńOj tak, Kasiu, niby zwykła kapusta z grzybami, a w postaci tarty nabiera zupełnie innego smaku i wyglądu:)
OdpowiedzUsuńjakaś miła alternatywa dla pierogów. :]
OdpowiedzUsuńhttp://www.ciasteczkowepotwory.blox.pl
Olu, pierogów to ja bym chyba na nic nie zamieniła;)
OdpowiedzUsuń