Chleb żytni na piwie

niedziela, 28 lutego 2010

Chleb żytni na piwie

Robiłam ten chleb 2 razy, ale za drugim, po zmniejszeniu ilości piwa, był taki, jak być powinien. Nie dodałam kminku, bo nikt w domu nie przepada za tym dodatkiem do pieczywa. Przy pieczeniu zapach piwa pięknie wydobywa się z piekarnika. A upieczony chleb jest miękki, sprężysty i słodkawy w smaku. Polecam do spróbowania. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki na 1 bochenek

1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej (użyłam razowej)
1 łyżeczka soli
320 ml piwa
2 łyżki oleju
2 łyżki melasy

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól. W garnku podgrzewamy piwo, oliwę i melasę by składniki osiągnęły temperaturę 54 stopni. Wlewamy płyn na suche składniki i miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie klejące (około 5 minut). Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.


Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy go do formy 9 x 22 cm i zostawiamy do podwojenia objętości.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około pół godziny. Studzimy 10 minut w formie, potem na ruszcie.

2 komentarze

  1. wygląda pięknie, ale niestety mój M. pewnie nie pozwoli mi tak "zmarnować" piwa ;)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. gwiazdko, ja gwizdnęłam jedno bratu, też bałam się, że zadowolony nie będzie. Ale jak chleb się upiekł to pytał "a gdzie ten chleb z moim piwem":)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!