Ciabatta

sobota, 6 lutego 2010

Ciabatta

Za pierwszym razem się nie udały, ale teraz już jest ok. Najpiękniejsze w nich te dziury:) Przepis Bajaderki znaleziony na forum CinCin.

Składniki na 2 ciabatty

Składniki na zaczyn:
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki wody
1 szklanka maki

Składniki na ciasto:
cały zaczyn
3/4 szklanki wody
2 - 2 1/2 szklanki maki
3/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli

Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn - mieszamy wszystkie składniki aż się dobrze połączą. Przykrywamy i zostawiamy w niezbyt ciepłym miejscu na 12 - 16 godzin. Zaczyn powinien być bardzo bąbelkowaty.

Następnego dnia rano łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami. Dobrze mieszamy, aż ciasto będzie jednolite (około 4-5 minut) - ciasto będzie bardzo luźne i lepkie. Przekładamy do wysypanej maka miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Lekko uderzamy ciasto, tak aby troszkę opadło i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, co zabierze następną godzinę. Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, posypujemy z wierzchu mąką, spłaszczamy ciasto do grubości 2 cm i przecinamy wzdłuż tworząc dwie bułki o rozmiarach mniej więcej 25 x 10 cm. Przykrywamy plastikową folią posmarowaną oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na płaskiej blasze wyłożonej pergaminem.



W czasie kiedy ciasto rośnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 260C stopni - piekarnik powinien się rozgrzewać przez co najmniej 30 minut. Zsuwamy bułki razem z pergaminem na kamień, obniżamy temperaturę do 225 stopni i pieczemy, aż ciabatta będzie zrumieniona, około 18 - 20 minut.Jeśli nie mamy kamienia, ciabatty przekładamy na gorącą blachę wcześniej włożoną do piekarnika.

5 komentarzy

  1. Przyznaję, że wyszła idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój kucharz pewnie pokręciłby nosem ;-) Ale według mnie wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, dziury ok, ale muszę popracować nad kształtem;) Ale dziękuję!

    Gospodarna narzeczono, ja też uważam, że do perfekcji jeszcze mimo wszystko im trochę brakuje. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie wyglądają świetnie, też się za takie zabieram, ale zabrać nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdo, dziękuję. Jak już się zabierzesz, nie będziesz żałowała:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!