Zupa z kukurydzy

wtorek, 9 lutego 2010

Zupa z kukurydzy

Zmodyfikowany przeze mnie przepis Nigelli na zupę z kukurydzy. Smaczna, pożywna i rozgrzewająca dzięki dodatkowi przypraw, które nadają pikantnego smaczku tej zupie.

Składniki na 4 porcje

500 g kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem drobno pokrojone
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 l bulionu
3 łyżki semoliny
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka garam masali
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry

Paprykę kroimy w małą kostkę, razem z cebulką i czosnkiem smażymy na patelni około 4-5 minut, na chwilę przed wyłączeniem gazu dodajemy szczypiorek i chwilę smażymy.

Kukurydzę wsypujemy do garnka z bulionem, dosypujemy połowę usmażonych warzyw i miksujemy całość blenderem. Wsypujemy semolinę, mieszamy do jej rozpuszczenia, następnie dodajemy resztę warzyw, przyprawy i gotujemy 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

3 komentarze

  1. Choć nie przepadam za kukurydzą z puszki, ta zupa wygląda smakowicie . I neizwykle słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną zupa-krem kukurydziana, a ten przepis wraz z nowym pomocnikiem w kuchni coraz bardziej mnie ku niej skłaniają... ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, zawsze chciałam spróbować zupy z kukurydzy. :]

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!