Chleb pełnoziarnisty z rozmarynem

sobota, 27 lutego 2010

Chleb pełnoziarnisty z rozmarynem

Mam tyle chlebowych propozycji do wypróbowania, że nie wiem, na co się zdecydować. A jak już ułożę sobie jakąś listę, to znajduję nowy przepis, który koniecznie muszę wypróbować. Tak jest i z tym chlebem, na który przepis znalazłam na blogu Alicja w kuchni.

Składniki na 1 bochenek

1 paczka drożdży instant (dałam 14 g świeżych)
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki startego parmezanu

Obydwie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Do całości dodajemy sól, cukier, wodę i 2 łyżeczki rozmarynu. Mieszamy, wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy aby ciasto było elastyczne i jedwabiście gładkie.
Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski, natłuszczając je z każdej strony. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Przekładamy wyrośnięte ciasto do koszyka wysypanego mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch chleba nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą i posypujemy rozmarynem pomieszanym z parmezanem. Pieczemy około 25 - 30 minut.

4 komentarze

  1. Pięęęękny!! :O Wspaniale wygląda, wyszedł Ci idealnie, zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aliveo, wszystko dzięki Tobie:) a w smaku jest wyśmienity i ten ser na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam go i choć niezbyt mi wyrósł, to jednak smakował. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pluskotko, ciesze się:) Może za krótko po prostu rósł.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!