Bułki ze szczypiorkiem

poniedziałek, 22 lutego 2010

Bułki ze szczypiorkiem

Nie przepadamy specjalnie za pieczywem z cebulą, pomyślałam, że dobrym rozwiązaniem może być dodanie szczypiorku zamiast cebulki.I wcale się nie myliłam. Cebulkowy aromat jest wyczuwalny, ale nie tak bardzo. Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki na 16 bułeczek lub 2 bułki

250 g maki pszennej chlebowej
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
330 g ciepłego mleka
1 szklanka pociętego szczypiorku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
sezam do posypania

Drożdże mieszamy z cukrem i połową ilości mleka, odstawiamy na 10 minut, by ruszyły.
W dużej misce łączymy mąki, sól, olej i szczypiorek. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy na około 60 minut w cieple, do podwojenia objętości.

Ciasto wyjmujemy na lekko podsypany mąką blat, dzielimy na 16 części i formujemy z nich bułeczki lub na 2 części i formujemy bułki. Wierzchy bułeczek/bułek smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Układamy na blasze, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Bułeczki pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy następne 10-15 minut, bułki pieczemy do 5 minut dłużej. Studzimy na kratce.

12 komentarzy

  1. Szczypiorek niezmiennie kojarzy mi się z ciepłym latem, a więc to skojarzenia bardzo przyjemne. Podobnie, jak faktura tych bułeczek - wyglądają niesamowicie lekko!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaytoon, mi szczypiorek bardziej z późną wiosną, ale skojarzenia mamy dobre, może przyciagną wiosnę i lato na stałe już:)
    a jeśli chodzi o bułki, to konsystencją przypominają bułkę wrocławską:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta, szczypiorek mi też się kojarzy z wiosna
    a czy ja dobrze widzę ,że zrobiłaś dwie wielkie bułki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, tak, dwie. one spore wyszły, odrobinę mniejsze niż standardowe wrocławskie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusząca propozycja. Nie gardzę bułeczkami z cebulą ale połączenie szczypiorek-bułka to dla mnie pyszna alternatywa :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziwnograju, cieszę się, że jako przedstawicielka osób, ktore lubią pieczywo z cebulą zaakceptowałaś moją propozycję;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pewien pomysł, zaczyna się od: to ja przywiozę szczypiorek... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Radek, oj tam szczypiorek, paellę mieliśmy robić!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio dodaję szczypiorek prawie do wszystkiego
    do jajecznicy, do sałatek, na kanapki
    do bułek też bym chętnie dodała

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiejko, ja ostatnio się przekonałam do szczypiorku, może nie w dużych ilościach, ale zaczynam się z nim zaprzyjaźniać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiła Twoje bułeczki! :) wyszły boskie! ;-)

    dziekuje za super przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. pieczarko, bardzo się cieszę, że Ci smakowały!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!