Zupa pomidorowa z cieciorką

sobota, 13 lutego 2010

Zupa pomidorowa z cieciorką

Uwielbiam pomidory i jeśli miałabym wybierać jedno warzywo, które byłoby podstawowym składnikiem moich zup, z pewnością byłyby właśnie one. Dlatego sporo przepisów na pomidorówki u mnie na blogu. Dziś kolejny - zupa pomidorowa z cieciorką z tego bloga.

Składniki na 4 porcje

1 średniej wielkości cebula
2 łodygi selera naciowego
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka cieciorki
150 g makaronu typu świderki
sól i pieprz oraz papryka do smaku
oliwa do smażenia

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną drobno cebulę, selera i marchew, by cebula zeszkliła się. Dodajemy czosnek i podsmażamy kolejną minutę.
Pokrojone pomidory wraz z sokiem wlewamy do garnka, dodajemy bulion i gotujemy do zagotowania. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną cieciorkę i makaron, gotujemy jeszcze całość przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Możemy dodać pokrojoną drobno pietruszkę, jeśli ktoś lubi. Podajemy od razu, w przeciwnym razie makaron wchłonie cały płyn.

7 komentarzy

  1. Mniam. Też takie lubię. Ja robiłam ostatnio cieciorkę z grzybami suszonymi -zupę. też była mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. :))) U mnie też była dziś pomidorowa :))) ale bez cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gospodarna narzeczono, brzmi ciekawie połączenie cieciorki i grzybów. Chętnie wypróbuję:)

    Isadoro, to kolejny zbieg okoliczności;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja gdybym miała wybrac ulubioną zupę to z pewnością byłaby to pomidorowa
    koniecznie ugotowana przez Mamę:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asieju, wiadomo, mamine najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przepisu skorzystałam. Zupa wyszła bardzo smaczna. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wedelko, niezmiernie mi miło i cieszę się, że zupa smakowała!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!